VIDEO: Când şi cum putem lua pastile contra durerii

1 2 jpg jpeg

Una dintre cele mai folosite clase de medicamente, antiinflamatoarele nesteroidiene au efecte analgezice, antipiretice (de scădere a febrei) şi de reducere a inflamaţiilor, fiind recomandate pentru ameliorarea mai multor tipuri de durere. Înainte de administrarea unor astfel de pastile, trebuie respectate indicaţiile medicului sau prospectul produsului dacă sunt luate fără reţetă.

„Durerile abdominale şi reumatismale, cele asociate unor traumatisme sau unor infecţii, durerile menstruale şi migrenele sunt câteva dintre situaţiile în care medicul poate recomanda un analgezic”, subliniază Alina Constantin, medic de familie la Policlinica Drumul Taberei nr. 34.

În exces, au efect contrar

Analgezicele precum paracetamolul, aspirina şi ibuprofenul sunt eficiente în tratarea durerilor de cap. Însă, administrarea pe o perioadă lungă a acestor medicamente poate fi o cauză a durerilor de cap, situaţie descrisă de specialişti ca „efect de rebound” (reapariţia simptomelor).

De asemenea, administrarea de lungă durată a analgezicelor poate restrânge acţiunea endorfinelor, neurotransmiţători consideraţi antalgice naturale ale corpului.

Durerile abdominale, diverse cauze

Simptomele asociate unui ciclu menstrual dureros (dismenoree) pot beneficia de tratament cu analgezice de tipul ibuprofenului. În schimb, durerea abdominală intensă şi sângerarea de culoare închisă pot anunţa o sarcină extrauterină, care necesită prezentarea de urgenţă la medic.

Acelaşi lucru este obligatoriu dacă durerea de abdomen este bruscă şi violentă, asociată cu febră, vomă şi ameţeli. Durerile abdominale mai pot semnala prezenţa unei gastrite, unei pancreatite sau a unei gastroenterite.

Disconfortul articular poate semnala artroza

Durerea şi rigiditatea articulară sunt câteva dintre simptomele artrozei. Pentru calmarea durerii articulaţiilor artrozice se pot administra medicamente sau produse farmacologice analgezice sub formă de creme, geluri, unguente sau spray-uri. Se impune control medical atunci când apar, în plus, o stare febrilă, dureri în tot corpul, inflamaţii în zona articulaţiilor şi dureri repetate de spate, mai pronunţate noaptea şi în zori.

Ce complicaţii pot apărea?

Administrarea în doze mari şi pe termen lung de antiinflamatoare nesteroidiene poate avea efecte adverse digestive, hepatice, renale, cardiovasculare, alergice şi hematologice. Asocierea consumului de alcool cu tratamentul cu antiinflamatoare nesteroidiene creşte riscul de apariţie a sângerărilor gastrointestinale.