VIDEO: Aşa poţi preveni demenţa!

1 2 jpg jpeg

Pierderile de memorie şi dificultăţile de concentrare sunt tot mai frecvente la vârsta a treia. De vină pentru acest fenomen este creşterea speranţei de viaţă a oamenilor. Pe de altă parte, stilul de viaţă modern, dezechilibrat, contribuie la apariţia demenţelor.

Ai grijă la colesterol

Ceea ce face rău inimii, face rău şi creierului, iar colesterolul nu este o excepţie de la această regulă. Depunerile de grăsimi de pe vasele de sânge reduc fluxul sanguin al creierului şi, implicit, scad cantitatea de oxigen care ajunge la neuroni.

În lipsa oxigenului, creierul nu poate funcţiona la capacitate maximă. Prin urmare, dacă ţii colesterolul sub control printr-o alimentaţie cu puţine grăsimi şi prin mişcare, nu rişti să ai probleme de memorie la bătrâneţe.

Nu abuza de alcool

Consumul excesiv de alcool este una dintre cauzele apariţiei demenţelor. Prin urmare, dacă vrei să ai mintea limpede la bătrâneţe, nu abuza de alcool. Poţi bea câte un pahar de vin pe zi sau 50 ml de tărie, dacă nu ai alte probleme de sănătate care să contraindice alcoolul, dar nu întrece măsura!

Renunţă la fumat

Dacă ai acest viciu, problemele de memorie nu vor întârzia să apară la vârsta a treia sau chiar mai devreme. Aceasta pentru că nivelul radicalilor liberi din organismul unui fumător este mult mai ridicat decât în cazul unei persoane care nu fumează. Radicalii liberi degenerează ţesutul cerebral, lucru care favorizează instalarea bolii Alzheimer.

Fă cât mai multă mişcare

Exerciţiile fizice măresc fluxul sanguin către creier şi aportul de oxigen, ceea ce previne moartea neuronilor. În plus, mişcarea reduce riscul de infarct şi de atac cerebral, doi factori de risc pentru demenţe. Medicii recomandă în mod deosebit înotul, plimbările, yoga, aerobicul şi exerciţiile de forţă. În cazul în care aceste activităţi sunt practicate spre bătrâneţe, riscul scade cu 32%.

Mănâncă alimente cu vitamina B12

Această vitamină este foarte importantă pentru sănătatea creierului. Ea previne pierderile de memorie la persoanele în vârstă şi instalarea demenţei senile. Găseşti vitamina B12 în carne, în peşte, în lapte şi în alte produse lactate, precum şi în ouă. Şi acidul folic ajută la prevenirea maladiei Alzheimer. El se găseşte în cantităţi mai mari în legumele verzi, în portocale şi în lămâi.

Antrenează-ţi mintea

Ca şi muşchii, creierul nostru are nevoie în permanenţă de antrenament pentru a se menţine în formă. Îţi poţi păstra memoria vie la bătrâneţe, dacă practici activităţi care solicită creierul, cum sunt şahul, puzzle, testele de memorie şi de atenţie, rebusurile, cititul sau învăţarea unei limbi străine.