VIDEO: Aşa ai 10 la examene!

1 2 jpg jpeg

Fie că susţii probele de la bacalaureat sau te pregăteşti pentru examenele de admitere la liceu ori la facultate, fă-ţi o planificare a tuturor activităţilor pe care urmează să le faci în ultimele zile până la fiecare examen în parte. Trebuie să respecţi orele de somn, de relaxare, să adopţi o alimentaţie bogată în energizanţi pentru creier şi să faci pauze de câte 10 minute la fiecare 2 de ore de învăţat. Cum te organizezi

Ca să începi cu dreptul, trebuie să pui la punct un program în care să treci cât mai multe detalii despre materie: cuprins, număr de pagini, dificultate. După ce ţi-ai planificat învăţatul cursurilor, în funcţie de cât ştii tu că poţi reţine, trebuie să mai iei în calcul două lucruri.

Când memorezi mai bine şi mai repede, dimineaţa sau seara? În plus, este recomandat să nu depăşeşti 8-10 ore cu învăţatul pe zi.

Nu în ultimul rând, trebuie să-ţi creezi un mediu de lucru pe placul tău. Vei petrece mult timp cu învăţatul, aşa că ai nevoie de un ambient care să-ţi menţină energia, nu să te epuizeze.

Ei bine, televizorul nu mai are ce căuta în camera de studiu. Scapă de toate hârtiile şi obiectele nefolositoare, care îţi pot distrage atenţia. Ai nevoie de un iluminat de calitate, lumina îţi menţine energia pentru învăţat.

Biroul de lucru trebuie aşezat într-o zonă care atrage energia pozitivă, spun specialiştii în feng-shui. Poziţia ideală a biroului atunci când înveţi este cu faţa spre ieşirea din cameră, având un perete în spatele biroului. Deschiderea spre uşă eliberează optimismul, gândirea pozitivă. De asemenea, mută biroul în colţul cel mai îndepărtat al camerei, pentru a „hrăni“ nevoia de spaţiu.

În perioada în care ne solicităm, este necesar să ne „hrănim“ cu prioritate creierul. Nutriţionistul Corina Zugravu recomandă consumul de peşte, bogat în acizii graşi Omega-3, esenţiali pentru buna desfăşurare a funcţiilor cognitive. Şi ciocolata este bună, datorită conţinutului de cofeină, care creşte vigilenţa, dar nu exagera. Două pătrăţele de ciocolată pe zi sunt suficiente, este de părere nutriţionistul.

De asemenea, bananele au magneziu şi vitamina B6, ideale pentru memorie. Seminţele de floarea soarelui şi nuciferele (nuci, alune, migdale etc.) trebuie integrate în alimentaţia de dinainte de examen, pentru că au lecitină şi acizi graşi Omega-3 şi Omega-6. Nu uita să bei apă, cel puţin 2 litri pe zi. Un corp deshidratat înseamnă şi un creier slab oxigenat.

Nu sări peste mese, în special peste micul dejun, chiar dacă înveţi mai bine noaptea, iar dimineaţa preferi să mai dormi. În prima parte a zilei consumă cereale integrale, pentru că furnizează energie şi îmbunătăţesc capacitatea de concentrare. Înainte de examene mizează pe alimente bogate în carbohidraţi, cum sunt pastele integrale, orezul, şi consumă fructe uscate, spre exemplu nuci, alune, stafide.

Sunt surse importante de energie, calmează şi ajută memoria. Obligatorii în perioada examenelor sunt fructele şi legumele, care conţin magneziu, un aliat în lupta cu stresul. Umple frigiderul cu spanac, broccoli, soia, banana, avocado şi cu tot felul de seminţe şi de nuci.

Ideal este să fie respectate cele 3 mese principale, cu cele 2 gustări între mese, iar ultima masă să fie luată cu cel puţin două ore înainte de culcare, pentru a putea ajuta procesul de digestie.

Atenţie: Înainte de examen NU încerca să scapi de emoţii luând o pilulă salvatoare calmantă. Aceasta poate scădea capacitatea de concentrare şi de rezistenţă fizică şi poate da stări de somnolenţă şi vertijuri. De asemenea, nu încerca să bei mai multă cafea decât bei în mod obişnuit, ca să nu suprasoliciţi şi să epuizezi organismul înainte de examen.

Fă-ţi un aliat din emoţii

Pozitive sau negative, emoţiile pot influenţa mult rezultatele celor mai importante probe ale vieţii. Este absolut firesc să apară emoţiile şi este şi sănătos, întrucât ele eliberează adrenalină şi energie. Unele ajută moralul şi „îi promit“ recompense la final. Odată recepţionat mesajul, memoria se reactivează şi, în acelaşi timp este stimulată energia şi puterea de concentrare.

Învaţă cu gândul că vei reuşi

De multe ori, înainte de examene ne sabotăm cu ipoteze legate de cât de grele vor fi probele. Şi atunci, fără să ne dăm seama, ne facem procesul de învăţare unul complicat şi stresant, explică psihologul Lena Rusti. Dacă ne concentrăm atenţia asupra a ceea ce avem de învăţat şi gândim pozitiv, şansele să apară rezultate excelente sunt foarte mari. Iată ce recomandări face psihologul nostru:

1. Nu te gândi la examen în sine şi nu căuta să te convingi că va fi greu. Cu cât elaborezi scenarii catastrofice, cu atât îţi complici misiunea. Antrenează-te cu maximum de concentrare şi nu te abate prea mult de la materia şi lucrurile care trebuie învăţate.

2. Stabileşte paşi raţionali pentru a progresa în fiecare zi. Progresul zilnic te va încuraja pe parcurs şi îţi va da un sentiment de control, implicit îţi dă şanse reale pentru un rezultat bun la examen.

3. Încearcă să nu laşi totul pentru ultima clipă. Multe persoane supralicitează norocul pentru ultimele zile. În acest fel, dacă reuşesc, se simt superiori faţă de ceilalţi, lăudându-se că au reuşit, deşi nu au învăţat nici jumătate din timpul acordat de alţii. Dacă nu iau examenul, e OK, au o scuză: alţii s-au pregătit foarte mult, spre deosebire de ei. O asumare realistă a timpului necesar pentru învăţat duce la şanse reale pentru un rezultat bun.

4. Fă-ţi scheme cu explicaţii raţionale, care să te ajute să memorezi totul mai repede. Învăţatul logic dezvoltă mai mult gândirea şi informaţiile sunt păstrate pe termen lung, spre deosebire de învăţatul pe de rost, care este de multe ori uitat la termen ori după examen.

5. Dă-ţi voie să pierzi. Cu cât examenul pare mai important, cu atât stresul e mai mare. Paradoxal, dacă îţi vei da voie sa priveşti examenul ca pe unul important, şi să faci totul să-l iei, dar să-ţi asumi şi propriile limite, atunci îţi poţi da voie să te implici total pentru acest examen, dar energia să nu fie folosită în mod nociv, pentru a te împiedica să înveţi.