VIDEO: A făcut vărsat de vânt? Iată cum îl îngrijeşti!

1 2 jpg jpeg

Varicela este determinată de virusul varicelo-zosterian şi apare mai ales la copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 7 ani. La 2 săptămâni de la infectare, pe toată pielea apar eurpţii, sub formă de bubiţe roşii mărunte, care, în câteva zile, vor fi acoperite de coji. Alte simptome pe care le poate avea puiul tău sunt durerile de cap, febra, răguşeala, tusea productivă şi secreţiile nazale abundente.

E nevoie de izolare la domiciliu

Un copil cu varicelă trebuie să stea în casă 14 zile din momentul erupţiei, pentru a scădea riscul transmiterii bolii către alte persoane susceptibile, mai ales copii, dar şi pentru a fi protejat de eventualele complicaţii de natură infecţioasă. Atunci când bubiţele s-au uscat şi au făcut crustă, copilul nu mai prezintă pericol de răspândire a bolii.

Atenţie la igienă!

Varicela produce mâncărimi, iar copilul, fără să conştientizeze, va insista să se scarpine. Taie-i unghiile, iar pe timp de noapte, poţi să-i dai să poarte mănuşi. Bubiţele rupte pot lăsa cicatrici. Camera copilului bolnav de vărsat de vânt trebuie să fie în permanenţă aerisită şi igienizată, iar lenjeria de pat şi de corp trebuie schimbate frecvent.

Baia generală este recomandată doar după uscarea crustelor. Pentru a reduce mâncărimea, pune în apă un vârf de cuţit de permanganat de potasiu, câteva linguri de făină de ovăz sau infuzie de muşeţel. După baie, şterge pielea copilului cu un prosop moale, prin tamponare. După fiecare masă, copilul trebuie să-şi clătească gura, pentru a evita infectarea bubiţelor existente în cavitatea bucală.

Şi dieta contează

Dieta unui copil diagnosticat cu varicelă trebuie să respecte principiile unei alimentaţii sănătoase, adică fără grasimi, prăjeli, dulciuri rafinate şi băuturi carbogazoase. De asemenea, mâncarea nu trebuie să fie prea condimentată sau prea caldă. Orice urmă de sare, piper sau căldură pot intensifica durerea cauzată de erupţiile de la nivelul gurii.

De ce tratament e nevoie

În general, varicela se manifestă sub formă uşoară şi necesită minime intervenţii medicamentoase. Copiii pot face febră, iar în cazul acesta se recomandă administrarea de ibuprofen sau paracetamol, la interval de 4 ore. Aspirina este strict interzisă (din cauza riscului de apariţie a sindromului Reye, care produce lezare hepatică şi la nivelul creierului).

Este nevoie să urmăreşti în fiecare zi dacă erupţiile s-au extins, iar fiecare bubiţă trebuie unsă cu loţiune cu calamină sau cu loţiuni calmante mentolate, care reduc mâncărimile. Atenţie însă, nu aplica soluţia pe mucoase, adică în gură, pe zona genitală şi anală şi nici în jurul ochilor.

Tratamentul cu aciclovir trebuie rezervat copiilor cu vârsta de peste 12 ani care, suferă de boli cronice, pulmonare, cutanate sau celor care urmează tratamente pentru boli cronice.

INFO: Vărsatul de vânt poate fi prevenit prin vaccinarea antivaricelică.

Dr. Irina Costache, medic specialist pediatrie, Reţeaua privată de sănătate Regina Maria

În cazul în care copilul suferă de o boală cronică, varicela se manifestă altfel? Copilul îşi poate continua tratamentul obişnuit, în timp simultan cu manifestarea varicelei? Mioara R., Cluj

Dacă varicela apare la un copil care suferă de o boală cronică, ne putem aştepta la o evoluţie mai particulară, de obicei o formă moderat-severă, cu febră înaltă, cu modificarea semnificativă a stării generale şi numeroase elemente eruptive.

În astfel de situaţii, pot apărea complicaţiile infecţioase, de obicei bacteriene, de cele mai multe ori severe. Un copil care se află în tratament pentru o boală cronică, fie autoimună, fie malignă sau, mai rar, tuberculoza, primeşte de la început o terapie adecvată situaţiei clinice chiar şi în spital.

În foarte puţine cazuri, în funcţie de starea de sănătate, se poate recomanda întreruperea temporară a tratamentului pentru boala de bază, până se tratează de varicelă.