VIDEO: 5 fructe de pădure cu efect terapeutic

1 2 jpg jpeg

1. Coacăzele întăresc sistemul imunitar

Cu un gust dulce-acrişor, coacăzele se numără printre fructele de pădure bogate în vitamine şi cu nenumărate proprietăţi terapeutice. Coacăzele negre au un conţinut mare de uleiuri esenţiale, fapt ce-i conferă un parfum şi o aromă greu de confundat. Sunt bogate în vitaminele C, B1, B2 şi zaharuri (13%).

Coacăzele roşii conţin mai mult fier decât cele negre, dar mai puţină vitamina C şi zaharuri decât acestea.

Coacăzele albe sunt bogate în iod şi vitaminele A şi E.

Efecte terapeutice

Coacăzele au nenumărate beneficii în cazul în care suferi de avitaminoză (lipsă de vitamine), epuizare fizică şi psihică sau impotenţă. Micile boabe dulci-acrişoare sunt de ajutor în tratarea răcelilor (în special coacăzele neagre), pentru că întăresc imunitatea. De asemenea, reduc tensiunea arterială, îmbunătăţesc funcţia cardiacă şi memoria, cresc pofta de mâncare şi stabilizează funcţia hepatică.

Contraindicaţii

Deşi au numeroase beneficii asupra organismului, bobiţele de coacăze nu sunt indicate persoanelor care suferă de boli digestive, deoarece cresc aciditatea.

Cu un gust delicios şi cu un parfum îmbietor, afinele sunt fructele de pădure bogate în vitaminele A, E, B1 şi B2. Mirtilina, substanţa care se regăseşte în frunze are numeroase efecte curative, fiind numită şi „insulina vegetală”.

Numite şi fructe-medicament, afinele sunt cunoscute de-a lungul timpului datorită beneficiilor aduse vederii. De asemenea, tratează deficienţa de fier şi bolile gastro-intestinale.

Boabele proaspete de afine sunt indicate şi în reducerea simptomelor gutei, reumatismului şi bolilor inflamatorii.

Nisipul la rinichi, arsurile stomacale şi enterita pot fi tratate cu ceai pe bază de afine. Dacă suferi de boli de piele (acnee, eczeme, psoriazis), pasează câteva fructe proaspete şi aplică-le pe zonele cu probleme. Cu acest remediu, pielea nu va mai avea un aspect inflamat.

Decoctul din frunze de afin (1 linguriţă de frunze la o cană cu apă fierbine) reduce transpiraţia mâinilor şi a picioarelor, calmează inflamaţiile de la nivelul gâtului şi gurii şi scade nivelul de zahăr din sânge, de aceea este recomandat cu încredere persoanelor care suferă de diabet.

Sucul de afine nu este indicat dacă ai constipaţie.

Dulci, gustoase şi sănătoase, murele se pot culege în lunile august şi septembrie. Conţin vitaminele A, B, C, E, K şi zaharuri, numărându-se printre fructele cu cea mai mare cantitate de antioxidanţi.

Efecte terapeutice

Fructele necoapte sunt benefice în cazul diareei, iar cele coapte tratează constipaţia. Murele au rolul de a întări pereţii capilarelor, având acţiune antiinflamatoare şi de îmbunătăţire a memoriei.

Decoctul din rădăcină de mure poate fi utilizat în tratarea infecţiilor respiratorii şi ajută la restabilirea funcţiei hepatice. Frunzele de mure vindecă diareea şi opresc sângerările.

Contraindicaţii

Consumate în exces, fructele de mure pot provoca reacţii alergice, dar acest lucru se poate întâmpla destul de rar.

Bogată în vitamine (A, B, C), minerale şi antioxidanţi, zmeura are numeroase beneficii asupra sănătăţii.

Cantitatea mare de vitamina C care se regăseşte în zmeură face ca aceste fructe să fie considerate leacuri de nădejde în cazul răcelilor. Săracă în calorii şi bogată în fibre, zmeura îi poate ajuta şi pe cei care se confruntă cu kilogramele în plus. Fructul prelungeşte procesul digestiei conferind senzaţia de saţietate pentru timp îndelungat.

Antioxidanţii din compoziţia zmeurei protejează organismul de radicalii liberi, prevenind astfel apariţia cancerului. De asemenea, fructele de zmeură au grijă de ten, deoarece stimulează producerea colagenului.

Zmeura nu este recomandată persoanelor care au pietre la rinichi sau suferă de probleme cu fierea.

Încă din Antichitate, călinul a fost folosit în tratarea multor afecţiuni. Fructele mici, de culoare roşie, sunt amare, însă bogate din punct de vedere nutriţional. Ele au un conţinut ridicat de vitaminele B, C, K şi zaharuri.

Aceste fructe de pădure au efect benefic în tratarea bolilor de inimă. De asemenea, pe timp de iarnă sunt folosite ca remedii în caz de dureri de gât, tuse şi răceli.

Dacă te confrunţi cu sângerări gingivale, prepară-ţi un decoct de fructe de călin şi fă gargară de 2 ori pe zi.

Decoctul se prepară astfel: peste 2 linguri de frunze uscate sau proapsete zdrobite se toarnă 200 ml apă; se lasă până dă în clocot, se ia de pe foc, se lasă la infuzat 5-6 ore, apoi se strecoară.

Fructele tămăduitoare de călin întăresc sistemul imunitar şi reduc durerile de cap, în special în cazul persoanelor hipertensive.

Consumul fructelor de călin nu au contraindicaţii.