Cum se modifică viața sexuală după 40 de ani

Pe măsura înaintării în vârstă putem observa modificări când vine vorba de viaţa sexuală. În cazul adulților sănătoși, vârsta este doar un număr, însă va fi nevoie de adaptare la schimbările biologice și psihologice ce pot să apară.

image

Foto: Shutterstock

Dacă sexul era esențial pentru tine și înainte de vârsta de 40 de ani, probabil va fi important și după. Însă este posibil să fie necesar să depui mai mult interes. În cazul bărbaților, scăderea nivelului de testosteron afectează energia, forța, precum și funcția sexuală. În ceea ce le privește pe femei, nivelul de estrogen se modifică, mai ales după menopauză, ceea ce poate inhiba dorința sexuală. De asemenea, nivelul de stres, credințele pe care ambii parteneri le au despre ei înșiși, precum și sănătatea fizică pot influența activitatea sexuală.

Scade lubrifierea vaginală  

După vârsta de 40 de ani, la femei scade producția de estrogen, iar lubrifierea vaginală se reduce, ceea ce face aduce disconfort și face ca actul intim să fie dureros. Acest lucru poate crea un impact negativ asupra libidoului. Pentru o viață sexuală împlinită, medicii pot recomanda anumite creme cu estrogen, tratament cu progesteron sau folosirea lubrifianului.

Nu pune presiune pe partener!

Odată cu împlinirea vârstei de 40 de ani, în cazul femeilor, cantitatea și calitatea ovulelor scad. Dacă vă doriți să concepeți un copil, s-ar putea să fie nevoie să fie mai greu pe cale naturală, iar pentru cei care se luptă să devină părinți la această vârstă, sexul poate deveni o corvoadă.

Activitatea fizică și dieta influențează dorința sexuală

Studiile au arătat că există o relație pozitivă între dorința sexuală și activitatea fizică, atât la bărbați, cât și la femei. De asemenea, mișcarea fizică te poate face să te simți mai bine în corpul tău, ceea ce poate crește apetitul sexual. În plus, dieta bogată în alimente care conțin flavonoide ajută la îmbunătățirea vieții sexuale. Adaugă în meniul tău fructe şi legume cât mai colorate, precum afinele şi morcovii, iar ocazional, poţi consuma un pahar cu vin roșu.

Opinia specialistului

Diana Vădan, psiholog clinician, Cluj-Napoca

După 40 de ani, viața sexuală se poate modifica, deoarece organismul uman este foarte complex și trece prin diverse transformări, atât biologice, cât și psihologice, prin urmare și componenta sexuală este influențată de aceste schimbări. Care este soluția? Din punct ce vedere psihologic, este important ca în orice cuplu să existe partea de comunicare deschisă despre nevoile personale și despre nevoile la nivel de cuplu. Dacă partenerii observă schimbări, este important să discute despre ele și să găsească o soluție împreună, deoarece lipsa comunicării și așteptările nerealiste pot duce la distanțare. De asemenea, este important ca ambii parteneri să discute despre programul de muncă și să stabilească împreună intervale specifice de timp pe care să le aloce ieșirilor împreună, vacanțelor. Un alt lucru care merită încercat este acela de a relua anumite obiceiuri pe care cei doi le aveau când erau tineri, când s-au cunoscut și care le aduceau emoții pozitive. Nu în ultimul rând, este esențial ca ambii să depună efort pentru a menține relația pe linia de plutire. În acest sens, o recomandare ar fi ca partenerii să se surprindă reciproc prin mici gesturi de afecțiune unul față de celălalt, să ofere timp de calitate și experiențe pe care cei doi le valorizează. Dacă ambii parteneri au o sănătate fizică și psihică bună, atunci nu ar trebui să nu continue să se bucure de o viaţă sexuală împlinită odată cu înaintarea în vârstă.