Vaccinul rusesc Sputnik V, tot mai popular în lume. Cum funcţionează

1 shutterstock 1877626114 1 jpg jpeg

Recent, Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) a început evaluarea vaccinului rusesc împotriva noului coronavirus. Sputnik V a fost dezvoltat folosind adenovirusuri.

Cu toate că, iniţial, a produs îngrijorări în rândul specialiştilor, întrucât a fost făcut în grabă, fără toate testele necesare, vaccinul rusesc Sputnik V este din ce în ce mai căutat. Astfel, acest vaccin câştigă teren cu ţări din America Latină, Europa de Est, Asia şi Africa.

Rusia a încheiat acorduri de furnizare a vaccinului cu peste 40 de state, printre care Serbia, Slovacia, Ungaria, Armenia, Muntenegru, San Marino, Turkmenistan, Pakistan, Kazahstan, Uzbekistan, Siria, Kârgâzstan, Myanmar, Siria, Mongolia, Sri Lanka,Argentina, Bolivia, Venezuela, Paraguay, Mexic, Nicaragua, Guyana, Sfântul Vincent şi Grenadine, Honduras, Guatemala, Algeria, Angola, Republica Congo, Djibouti, Republica Guineea, Tunisia, Emiratele Arabe Unite, Iran, Bahrain, Liban, Gabon, Egipt, Ghana.

Sputnik V a fost dezvoltat folosind adenovirusuri. Datele arată că serul are o rată de eficacitate de 91,6%. Vaccinul rusesc poate fi depozitat la temperaturi normale de refrigerare, iar costul unei doze este de 8,5 euro. Se administrează în două doze, la distanţă de 21 de zile.

Rusia a început studiile clinice ale unui vaccin anti-COVID-19 în iunie 2020.