Vaccinarea gratuită anti-HPV va fi extinsă şi pentru băieţi în ţara noastră

1 vaccin gripal 2 jpg jpeg

În prezent, vaccinarea anti-HPV se face doar fetiţelor care au între 11 şi 14 ani. Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii, a anunţat că a făcut demersuri pentru ca imunizarea cu acest ser să fie făcută fetelor, şi băieţilor de peste 14 ani.

Programul de vaccinare anti-HPV, virusul care produce cancerul de col uterin, va fi extins. Anul acesta, la medicii de familie au ajuns 40.000 de doze de vaccin, iar până la finalul lui 2021 vor mai ajunge 90.000. Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă a anunţat că fetiţa ei a făcut vaccinul anti-HPV.

“Declar cu mândrie că mi-am vaccinat fetiţă în a două zi de când vaccinurile au fost distribuite către direcţiile de sănătate publică şi către medicii de familie, asta după ce am înscris-o pe lista în urmă cu un an şi jumătate. Ce le transmit părinţilor este că şi eu, alături de, ei sper să ajung să-mi vacinez şi băieţelul. El are opt ani acum şi, cu toată încrederea, aşa cum mi-am vacinat fetiţa, îmi voi vaccina şi băieţelul. Mă bucur că mi-aţi ridicat aceste trei probleme şi sugestii şi mă bucur că (…) ministerul poate nu doar să răspundă afirmativ acestor propuneri dar să şi supraliciteze. Am iniţiat solicitările către INSP şi Comisiile de specialitate pentru a extinde indicaţiile, atât că vârstă cât şi că adresare, astfel încât să fie şi băieţii şi fetele de alte vârste cuprinse în programul de vaccinare. Vom iniţia discuţiile şi cu STS. Ei sunt acum foarte ocupaţi cu vaccinarea (împotriva COVID 19, nn) şi cu certificatul verde pentru vaccinare dar sperăm că vor înţelege şi dumnealor importantă programării mai facile pentru vaccinarea HPV.

În plus faţă de asta, conform acordului cadru pe care ministerul îl are semnat, putem achiziţiona încă de anul acesta până la 90.000 de noi doze de vaccin HPV şi sperăm, pe de-o parte, că cererea să fie suficientă şi, pe de altă parte, să reuşim să alocăm bugetul pentru această suplimentare de doze, astfel încât extinderea indicaţiilor, programarea mai uşoară şi distribuţia la timp şi eficientă a vacinurilor să ducă, toate, la reducerea riscurilor asociate infecţiei cu virusul HPV.”