Apa oxigenată, cunoscută şi sub denumirea de peroxid de hidrogen, este un produs extrem de popular, fiind de altfel nelipsit din trusele medicale.

De obicei, apa oxigenată este folosită pentru dezinfectarea şi tratarea rănilor, având o puternică acţiune antibacteriană. Totuşi, apa oxigenată are şi alte întrebuinţări şi poate fi utilizată cu succes inclusiv în tratamentele cosmetice.

Iată, aşadar, câteva utilizări inedite pe bază de apă oxigenată!

Utilizări inedite ale apei oxigenate - tratament împotriva acneei

Pentru început, se curăţă foarte bine tenul cu demachiant şi apă sau zonele corpului afectate de acnee, apoi se tamponează zonele dorite cu un disc demachiat îmbibat în apă oxigenată.

NU este indicat însă să aplici apă oxigenată pe tot corpul, deoarece aceasta poate fi iritantă şi poate provoca uscăciune.

Utilizări inedite ale apei oxigenate - dezinfectarea rănilor

Fără îndoială, aceasta este una dintre cele mai comune utilizări ale apei oxigenate, ea având o puternică acţiune antibacteriană şi antiseptică. Se tamponează rana cu o bucată de tifon imbibată în peroxid de hidrogen şi se menţine. Asigură-te că ai mâinile curate.

Utilizări inedite ale apei oxigenate - combate micoza piciorului

Micoza piciorului sau ,,piciorul de atlet'' este o infecţie fungică des întâlnită şi manifestă simptome precum: erupţie pruriginoasă, scuamoasă, roşie, care debutează de obicei între degetele de la picioare; netratată, pielea dezvoltă fisuri şi vezicule care se pot infecta, piele uscată care se descuamează uşor, pe tălpi, miros neplăcut al picioarelor, unghii albicioase, fragile, care se descuamează uşor.

În acest caz, se recomandă o baie la picioare cu trei părţi apă caldă şi o parte apă oxigenată, timp de 5-10 minute zilnic, de trei ori pe zi, pentru a elimina ciuperca piciorului.

Utilizări inedite ale apei oxigenate - gât inflamat şi răceli

Datorită proprietăţilor sale antibacteriene, apa oxigenată poate fi folosită şi sub formă de gargară, întrucât ajută la prevenirea răcelii şi a gripei. Se face gargară cu o parte apă şi o parte apă oxigenată. Ai grijă să nu înghiţi lichidul.

Utilizări inedite ale apei oxigenate - combate mirosul neplăcut al gurii (halena)

Apa oxigenată poate substitui cu succes apa de gură, eliminând astfel toate bacteriile care provoacă o respiraţie urât mirositoare. Se prepară un amestec din o lingură şi jumătate de peroxid de hidrogen şi trei linguri de apă. Clăteşte gura cu acest amestec înainte de a te spăla pe dinţi.

Utilizări inedite ale apei oxigenate - curăţă urechile

Apa oxigentă curăţă urechile şi înmoaie neplăcutele dopuri de ceară. Se amestecă o lingură de apă caldă cu o linguriţă de apă oxigenerată şi se pun câte două picături în fiecare ureche.