Aproape jumătate dintre pacienţii cu astm sever nu pot ţine boala sub control cu medicaţia standard. Pacienţii au acum posibilitatea să realizeze online propria amprentă pulmonară, odată cu lansarea Campaniei “e-astm sever”.

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (A.P.A.A.) şi Societatea Română de Pneumologie (SRP) susţin lansarea Campaniei e-astm sever şi a platformei de informare www.eastmsever.roun demers ce îşi propune să vină în ajutorul pacienţilor cu informaţii validate despre manifestarea astmului sever, cât şi cu ghiduri şi informaţii despre opţiunile de tratament pentru formele care sunt dificil de controlat cu terapiile clasice. Iniţiativa se desfăşoară cu sprijinul AstraZeneca România şi face parte din Campania Naţională de Informare şi Educare “RESPIR” (www.viatacuastm.ro).   

Potrivit Societăţii Române de Pneumologie, în România sunt peste 1.000.000 de pacienţi diagnosticaţi cu astm, iar aproximativ 10% dintre aceştia se confruntă cu o formă severă a astmuluiAstmul sever este o formă complexă a bolii, cu simptome debilitante ce revin frecvent şi pot pune viaţa în pericol. Uneori, crizele de astm pot fi atât de intense încât pacienţii nu pot cere ajutor.  

“Crizele de astm sever sunt imprevizibile, cu efecte nedorite pentru pacient şi interferează de cele mai multe ori cu viaţa familială, socială şi profesională. În unele situaţii, accesul inadecvat la serviciile de sănătate reprezintă unul dintre motivele importante pentru un control slab al bolii. Contextul actual pandemic ar putea accentua această problemă prin faptul că pacienţii evită să mai meargă la medic de teama unei eventuale îmbolnăviri de COVID-19. Este important ca pacienţii să menţină legătura cu medicul curant în vederea obţinerii controlului astmului şi a menţinerii unei calităţi a vieţii cât mai bună”, a declarat Rozalina Lăpădatu, preşedinte Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune. 

Platforma de informare pune la dispoziţia pacienţilor şi un instrument de lucru ce oferă posibilitatea de a realiza propria amprentă pulmonară: https://www.eastmsever.ro/testeaza-riscul-de-astm/. Prin acest intermediu, pacienţii vor putea înţelege dacă astmul lor este sub control, pe baza informaţiilor oferite despre experienţa personală cu afecţiunea şi impactul pe care astmul îl are asupra vieţii de zi cu zi şi a stării emoţionale.  

Aproximativ jumătate dintre pacienţii cu astm sever nu pot ţine boala sub control, în ciuda administrării corecte a medicaţiei standard, ceea ce necesită folosirea corticosteroizilor orali 

 

Administrarea de corticosteroizi orali în mod frecvent denotă un control insuficient al astmului şeste asociată cu o serie de complicaţii precum creşterea în greutate, diabet, hipertensiune arterială sau osteoporozăPentru aceşti pacienţi este recomandată terapia personalizată, în funcţie de tipul de astm sever de care suferă. Această abordare este posibilă şi în România, prin intermediul tratamentului biologic, cu un rol important în reducerea exacerbărilor şi a internărilor în spital”, a declarat Conf. Dr. Claudia TomaVicepreşedinte Societatea Română de Pneumologie. 

În 70% dintre cazurile de astm sever poate fi vorba despre astm eozinofilic, determinat de un anumit tip de globule albe din sânge numite eozinofile, responsabile de producerea inflamaţiei la nivelul plămânilor şi care pot fi identificate cu ajutorul unei analize de sânge numită hemoleucogramă 

Este important ca pacienţii să discute cu medicul despre simptomele manifestate şi după iniţierea tratamentuluipentru a evalua tipul de astm şi controlul bolii.