Un nas curăţat zilnic ne ajută să respirăm corect

1 2 jpg jpeg

Noul spray nazal Xlear Sinus Rescue, având în compoziţie xylitol, sare de mare şi uleiuri esenţiale de oregano, eucalipt, arbore de ceai şi pătrunjel, ajută la curăţarea eficientă a foselor nazale, oferind rapid o respiraţie mai uşoară. „Xlear Rescue se alătură spray-urilor nazale pe bază de xylitol şi sare de mare, picăturilor nazale pentru bebeluşi şi copii, picăturilor nazale pentru adulţi şi dispozitivelor de lavaj nazal care nu sunt indicate doar după intervenţiile chirurgicale, ci şi în igiena de zi cu zi. Spray-ul este indicat şi în afecţiunile ORL, atunci când avem căile nazale obturate, asigurând o respiraţie mai bună şi spălarea mucoasei nazale de factorii poluanţi, de bacterii şi de viruşi”, a explicat în cadrul evenimentului de lansare Marius Gheorghiţoi, din partea distribuitorilor.

Respiraţia înseamnă viaţă, dar, neexecutată cum trebuie, afectează calitatea vieţii. De exemplu, principala cauză a dinţilor strâmbi (malocluzie) nu este factorul genetic, aşa cum se presupune greşit de multe ori, ci respiraţia incorectă, a precizat dr. Marinela Bănică, medic ortodont la Ortho Institute. O respiraţie 100% corectă se realizează doar pe nas, inclusiv atunci când alergăm sau practicăm alte sporturi.

Copiii trebuie învăţaţi de mici să respire pe nas, pentru că foarte mulţi au tendinţa de a respira pe gură, ceea ce poate conduce la slăbirea musculaturii faciale, căderea maxilarului inferior şi alungirea nefirească a feţei. „Alergiile, sinuzitele, rinitele alergice determină persoana afectată să respire pe gură. Vegetaţiile sunt create şi întreţinute de respiraţia pe gură. Nu scăpăm de polipi, de exemplu, dacă nu corectăm respiraţia. Ca unui copil să îi crească structura maxilară corectă, trebuie să aibă gura închisă, buzele lipite, dinţii în uşor contact, iar limba trebuie să stea în contact cu bolta palatină, deci cu cerul gurii, minimum 6-8 ore pe zi. Dacă copilul are rinită sau un tonus muscular foarte slab, gura stă deschisă, respiraţia se face pe gură. Limba stă jos, asupra oaselor acţionează doar muşchii externi şi atunci rezultă nişte maxilare înguste, în „V”, iar faţa se schimbă radical. Este foarte important ca respiraţia să fie corectată imediat după naştere. Pediatrii şi oreliştii ar trebui să le spună părinţilor să facă ceva pentru a corecta respiraţia copiilor inclusiv după scoaterea polipilor, care, de multe ori, se refac. Problemele de respiraţie duc uneori şi la ADHD şi, în timp, la apnee de somn, care împiedică oxigenarea corectă a organismului, iar performanţele intelectuale şi performanţele sportive scad foarte mult”, a mai spus dr. Bănică.

Nasul purifică aerul şi îl încălzeşte, iar dacă respirăm pe gură, aerul rece, uscat şi plin de praf ne irită gâtul, care se inflamează. Nasul se inflamează şi se înfundă din cauza prafului care intră în el. Pelicula groasă de praf care se depune pe mobilă sau afară, pe maşină, ajunge şi în nasul nostru, care adună astfel bacterii, viruşi şi alergeni. Aceştia ne creează zilnic senzaţia de nas uscat sau înfundat. „Ca să ne desfundăm nasul, nu avem nevoie de atâtea decongestionante, ci avem nevoie de a ne spăla nasul şi de a elimina toate impurităţile. Xlear a pus în aceste spray-uri, pe lângă apa de mare, şi xylitol, un îndulcitor care se depune pe mucoasa nazală şi are un efect antibacterian. La suprafaţa mucoasei se formează o barieră unde staţionează bacteriile. Noi supravieţuim cu ele, dar, când ne scade imunitatea, ele se multiplică şi formează secreţii în plus care ne înfundă nasul. Dacă avem grijă să eliminăm constant această peliculă care se formează acolo zilnic, bacteriile se vor împuţina şi le vom ţine sub control. Xylitolul „păcăleşte” bacteriile. Ele au nevoie de zahăr, de energie, ca să supravieţuiască. Xylitolul e asemănător cu zahărul, dar nu le face bine bacteriilor, şi deci, după ce se hrănesc cu el, mor”, a declarat dr. Ana Maria Apostol, medic ORL şi ORL pediatrie.

O serie de studii au arătat că atunci când anumite bacterii intră în contact cu xylitolul, ele îşi pierd puterea de a se ataşa de ţesuturile cavităţii bucale, ale nasului şi ale sistemului respirator superior. În plus, are un efect răcoritor şi calmant.

Folosirea sprayului nazal vine, deci, în sprijinul unei respiraţii fără bariere. E indicat să fie folosit cel puţin dimineaţa şi seara, este natural, nu dă dependenţă, nu dezechilibrează mucoasa, hidratează şi spală alergenii. În timpul folosirii, capul nu trebuie dat pe spate, ci aplecat uşor în faţă, deasupra chiuvetei, pentru ca secreţiile fluidificate de spray să nu se ducă pe gât sau spre urechi, ci să iasă imediat, după care nasul trebuie suflat.