Cea mai buna carne la gratar este cea marinata. Trebuie sa evitam fripturile bine facute pentru ca acea crusta crocanta este si cea mai nesanatoasa, intrucat acolo se formeaza cele mai multe substante daunatoare.

Grasimea si proteinele expuse in mod direct la foc formeaza o multime de compusi, care consumati frecvent si in cantitati mari, ne pot pune sanatatea in pericol.

”Este vorba de nitrozamine, de hidrocarburi aromatice policiclice, de dioxina si alti compusi care poate nici nu sunt cunoscuti, dar care din pacate isi pun amprenta asupra corpului nostru. in general marinarea si condimentarea preparatelor din carne inainte de prepararea termica are in afara de savoare si un efect de protectie fata de formarea acestor compusi.

Cu cât este mai arsa, mai prajita si mai aproape de flacara la temperaturi ptuernice, cu atât continutul in toxice este mai mare.

Un alt sfat pentru cei care doresc sa faca un gratar sanatos: alegeti o carne cât mai slaba. Bucata de carne este bine sa fie mai slaba si poate si mai subtire ca sa se prepare mai repede si sa nu fie nevoie de o expunere prelungita.

in general, fibrele din vegetale inglobeaza aceste substante nocive intre microparticule si se elimina in scaun si nu mai exista un contact foarte mare nici prelungit cu mucoasa digestiva, de exemplu” a explicat Dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet, nutritie oi boli metabolice, la Digi 24.