Turiţa-mare elimină pietrele la rinichi

1 2 jpg jpeg

Turiţa-mare (Agrimonia eupatoria) este cunoscută popular şi sub numele de lipici, scai mărunt, scăişor sau leuşteanul-muntelui. Creşte în luminişuri, livezi, pajişti, precum şi la marginile pădurilor şi drumurilor.

Planta are flori galbene, care apar din iunie până în august. În medicina naturistă se foloseşte partea aeriană, fără tulpini. Florile trebuie recoltate la începutul înfloririi, fără tulpini, pentru a beneficia din plin de proprietăţile lor. Conţin taninuri, numeroase flavonoide, substanţe amare, vitaminele C şi K, precum şi săruri minerale. Are proprietăţi astringente şi stimulează apetitul. De asemenea, turiţa-mare are acţiune antiinflamatoare şi cicatrizantă, fiind folosită atât intern, cât şi extern. Totodată, are acţiune diuretică şi antivirală. Remediile din plantă sunt recomandate de fitoterapeuţi în afecţiuni reumatice, precum şi persoanelor care se confruntă cu calculi renali şi biliari, entorse, luxaţii sau hemoroizi.

Un aliat în reumatism

Prepară-ţi o infuzie de turiţă-mare, din 10 g de plantă mărunţită la 200 ml de apă clocotită. Laşi 15 minute la infuzat şi bei 2-3 căni pe zi. Aceeaşi infuzie se poate consuma nu doar pentru a alina simptomele reumatismului cronic articular, ci şi pentru a calma reumatismul muscular, în cazul anemiei şi în bolile splinei, cu menţiunea că pentru acestea se vor consuma 2 căni pe zi, dimineaţa şi seara.

Elimină calculii renali

Planta ajută la eliminarea calculilor renali şi biliari, fiind de ajutor în colica renală şi biliară. Prepară-ţi o tinctură de turiţă-mare din 20 g de plantă. Pui cantitatea la macerat în 100 ml de alcool cu o concentraţie de 70º şi o laşi aşa 10-14 zile. O agiţi zilnic şi o filtrezi prin câteva straturi de comprese sterile. Iei câte 10 picături de tinctură din oră în oră, la declanşarea colicii, apoi reduci cantitatea, ajungând la 40-50 de picături pe zi.

Te scapă de diaree

Remediile din turiţă-mare sunt recomandate de fitoterapeuţi şi în caz de diaree, enterocolită şi alte tulburări gastrointestinale. Dacă te confrunţi cu neplăceri şi ai scaune dese, prepară-ţi o infuzie din flori şi frunze. Fierbi 50 g de turiţă-mare într-un litru de apă clocotită. Când s-a mai răcit, bei câte 3 căni pe zi, între mesele principale. Infuzia reglează activitatea gastrointestinală şi reechilibrează sucurile gastrice. E indicată şi persoanelor care nu au poftă de mâncare.

Alte remedii din plantă

Cataplasme

În entorse şi luxaţii, cataplasmele cu turiţă-mare pot da rezultate pozitive. Ai nevoie de 1 pumn de turiţă-mare, 1 pumn de tărâţe de grâu şi puţină drojdie de vin din comerţ. Amesteci ingredientele cu 500 ml de apă şi fierbi totul 30 de minute, la foc mic. Pui compoziţia într-un săculeţ curat de pânză sau de bumbac şi aplici cataplasmele pe zona afectată. Mai poţi folosi cataplasmele şi în caz de contuzii, răni, muşcături de şarpe sau înţepături de insecte.

Decoct

Persoanele care suferă de varice şi ulceraţii varicoase pot apela la un decoct de turiţă-mare. Foloseşti 200 g de plantă la 1 litru de vin roşu. Fierbi 30 de minute amestecul şi faci spălături locale. Dacă medicul fitoterapeut îţi recomandă, poţi aplica şi o alifie din plantă.

Comprese

Sunt recomandate pentru tratarea hemoroizilor. Remediul se prepară foarte simplu: fierbi 5 linguriţe de plantă uscată în 250 ml de apă. Laşi să clocotească 5 minute, apoi răceşti şi strecori lichidul. Înmoi un pansament sau mai multe comprese sterile în el şi aplici local de 4-5 ori pe zi. Dacă simptomele persistă, mergi la medic!

Gargară

În afte şi gingivite, precum şi în inflamaţiile mucoasei bucale, clăteşte-ţi gura de mai multe ori pe zi cu o infuzie sau un decoct de turiţă-mare. Fierbi 2 linguri de plantă în 200 ml de apă clocotită, laşi la infuzat mai mult, 15-20 de minute. Apoi fierbi decoctul 15 minute şi îl laşi încă 15 minute să se răcească, înainte de a face gargară.

Info

Remediile din turiţă-mare sunt contraindicate în cazul celor care au ulcer gastric, pentru că planta are proprietăţi ce stimulează secreţiile gastrice.