Tumoră toracică rară tratată minim invaziv cu ajutorul robotului

1 sedinta foto ponderas doctor felix 90 1 jpg jpeg

Un fapt banal - un tânăr care se adresează medicului cu simple dureri de spate - s-a dovedit a fi un fapt ieşit din comun, o boală rară, ameninţătoare de viaţă, pentru diagnosticarea şi tratarea căreia a fost necesară cooperarea multidisciplinară şi utilizarea celor mai moderne tehnici şi proceduri medicale.

O durere de spate apărută la un tânăr de 30 de ani, care a urmat tratament indicat de medic timp de un an, s-a dovedit a fi o tumoră. Deşi la prima vedere simptomatologia era simplă – durere de spate, fără alte semne de gravitate asociate, sugerând mai degrabă o afecţiune musculară (care se întâlneşte frecvent la bărbaţii tineri, care fac efort fizic), cazul tânărului a fost abordat de medic cu cea mai mare seriozitate, s-a efectuat examenul clinic şi au fost indicate investigaţii suplimentare, astfel încât să se poată stabili cu obiectivitate un diagnostic corect. Radiografia toracică a evidenţiat prezenţa unei formaţiuni tumorale la nivelul mediastinului, astfel că pacientul a fost trimis către dr. Felix Dobriţoiu, medic chirurg cu experienţă în utilizarea tehnicilor chirurgicale minim invazive pentru tratamentul afecţiunilor toracice, de la Ponderas Academic Hospital. În urmă investigaţiilor efectuate, s-a stabilit cu certitudine că există o localizare unică a tumorii.

Datorită faptului că tânărul a avut o singură tumoră, cu lipsa simptomatologiei generale şi cu minimă afectare a altor parametrii generali ai organismului, board-ul oncologic multidisciplinar al spitalului Ponderas a recomandat tratament chirurgical. Echipa de medici condusă de dr. Felix Dobriţoiu a optat pentru îndepărtarea chirurgicală prin abord minim invaziv a acestei tumori unice, prin utilizarea celor mai noi şi moderne echipamente disponibile astfel încât să efectueze această intervenţie în condiţii de siguranţă. În aceste condiţii, echipa de medici a decis că utilizarea abordului robotic da Vinci Xi este net superioară că beneficii faţă de o intervenţie chirurgicală clasică, propunând această soluţie terapeutică pentru rezectia tumorii. S-au avut în vedere avantajele utilizării chirurgiei robotice toracice pentru pacient: acurateţea disecţiei orientate tridimensional şi cu înalta rezoluţie, gradul redus de durere post-operatorie cu scăderea necesităţii de a utiliza analgezice şi mobilizare mai rapidă, reducerea riscului de hemoragie intraoperatorie.

Localizarea tumorii, o tumoră cu diametre de aproximativ 5 cm, situată în mediastinul posterior, a fost provocatoare din punct de vedere chirurgical, datorită aderenţelor strânse la coloana vertebrală, la coaste şi muşchii intercostali şi datorită vascularizatiei puternice. Utilizarea chirurgiei robotice a permis că tumoră să fie rezecata cu un grad înalt de precizie şi cu limitarea hemoragiei intraoperatorii.

Dr. Felix Dobriţoiu, explică de ce utilizarea celor mai avansate metode ale chirurgiei moderne a avut avantaje incontestabile pentru pacient: “Formaţiunea tumorală excizata era de fapt un "ghem" de vase de sânge şi vase limfatice, care avea pediculi vasculari multipli (surse vasculare) şi aderenţe dure la structurile anatomice învecinate. Disecţia s-a efectuat dificil, atât datorită poziţiei înalte a tumorii la nivel mediastinal, cât şi datorită acestor vase de sânge foarte aderenţe. Imaginea tridimensională mărită a câmpului operator- superioară imaginii din VATS - şi augmentarea preciziei chirurgicale, sunt două dintre avantajele chirurgiei robotice care, în mod particular pentru această intervenţie, m-au ajutat să disec suprafaţa formaţiunii tumorale şi să tratez fiecare pedicul vascular în parte, fără hemoragie importantă.”

Operaţia s-a încheiat după aproximativ trei ore, fără să se înregistreze vreun incident sau vreo complicaţie, tumoră fiind rezecata şi scoasă în întregime, fără să fie lezate vasele şi nervii de la nivelul mediastinului. Utilizarea abordului robotic a permis o recuperare rapidă a tânărului după intervenţia chirurgicală. Deşi a fost vorba de o intervenţie majoră, pierderea sangvină intră-operatorie a fost minimă, tânărul s-a putut mobiliza cu rapiditate şi în a treia zi post-operator a fost posibilă externarea. Cu cât situaţia medicală este mai complexă, cu atât chirurgia robotică este mai avantajoasă şi cu rezultate pozitive mai evidente.