Trusa verde în caz de sângerări gingivale

1 2 jpg jpeg

Sângerarea gingiilor poate avea cauze multiple, printre care se numără administrarea anticoncepţionalelor sau a medicamentelor antihipertensive, tulburările de coagulare a sângelui, periajul agresiv, folosirea aţei dentare într-un mod necorespunzător, cariile netratate, consumul de alimente crocante sau igiena dentară incorectă, care întreţine tartrul.

De asemenea, pot apărea sângerări ale gingiilor în perioada menstruală sau în menopauză. Unele remedii naturiste întăresc gingiile, vindecă inflamaţiile şi sângerările gingivale.

Salvia, inamicul bacteriilor din gură

Salvia are efect astringent şi antiseptic, împiedică formarea bacteriilor la nivelul gurii, ajutând, în acelaşi timp, şi la oprirea sângerărilor gingivale.

Ai nevoie de: 1 lingură de salvie, 200 ml de apă fiartă

Mod de preparare şi administrare: Toarnă apa clocotită peste plantă şi lasă la infuzat până se răceşte. Strecoară şi clăteşte-ţi gura cu acest decoct de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara, timp de o săptămână. Poţi înmuia o bucată de tifon în această soluţie, cu care îţi tamponezi gingiile. De asemenea, şi uleiul de salvie este eficient în tratarea sângerărilor bucale.

Cimbrişorul, bun cicatrizant

Fumăriţa şi cimbrişorul au proprietăţi cicatrizante şi ajută la vindecarea gingiilor sensibile. Pentru potenţarea efectului, aceste plante trebuie infuzate împreună.

1 linguriţă de fumăriţă măcinată, 1 linguriţă de cimbrişor măcinat, 200 ml de apă fierbinte

Plantele se infuzează cu apa clocotită 30 de minute. Remediul se foloseşte de 2 ori pe zi, ca gargară, aproximativ 2 săptămâni.

Mai poţi citi şi:

- Cât de gravă este sângerarea gingiilor

- De ce îmi sângerează gingiile?

- Sucul de lămâie îţi vindecă gingiile

Propolisul opreşte sângerarea

Propolisul are efecte antiinflamatorii, antivirale şi hemostatice şi este cel mai puternic antibacterian natural.

3 g de propolis

Mod de administrare: Mestecă, de 3 ori pe zi, câte 3 g de propolis, timp de câteva minute, iar apoi înghite. Acest tratament se face până la dispariţia sângerărilor gingivale.

De asemnea, se poate folosi şi tinctura de propolis, care are aceleaşi efecte benefice pentru cavitatea bucală. Se recomandă clătirea repetată a gurii cu tinctură de propolis cu concentraţia de 30%.

Sarea şi muşeţelul au efect antiinflamator

Sarea reduce durerile de dinţi şi inflamaţia gingiilor, grăbind dispariţia sângerărilor.

1 lingură de sare, 200 ml apă fierbinte

Dizolvă sarea în apa clocotită. După ce se mai răceşte, înmoaie un tampon în soluţie şi şterge-ţi delicat gingiile. Pentru a trata sângerările eficient, poţi adăuga în acest amestec şi o linguriţă cu miere. Zilnic, dimineaţa şi seara, clăteşte-ţi gura cu această soluţie.

Muşetelul, datorită conţinutului de acid tanic, are efect aniinflamator, combate durerile gingivale şi opreşte sângerările.

Ai nevoi de: 1 pliculeţ de ceai de muşeţel, 100 ml apă fierbinte

Înmoaie pliculeţul în apă, apoi pune-l pe gingii 5 minute. De asemenea, îţi poţi clăti gura în fiecare zi cu ceai de muşeţel, pentru a reduce inflamaţia.

Sfatul specialistului Dr. Valentina Violeta Jugănaru, medic generalist, acupunctură, terapie Florală Bach, apiterapie, fitoterapie, aromaterapie, homeopatie, Centrul Apiterapia, Bucureşti Cuişoarele şi lavanda, remedii de ajutor

Sângerările gingivale pot fi prevenite printr-un program de igienă orală riguroasă, folosind un amestec de pulbere de cuişoare, scorţişoară, lavandă şi mentă. Se pune un vârf de cuţit de pulbere pe o periuţă de dinţi umezită şi se freacă dinţii delicat.

Aportul de vitamina C este esenţial în tratarea problemelor gingivale, deoarece este implicată în sinteza de colagen, principala proteină care „repară” ţesuturile, reducând astfel fragilitatea capilară. De asemenea, un regim alimentar echilibrat şi evitarea consumului de alimente şi băuturi foarte reci combat sensibilitatea gingivală.