Trucuri să învingi astenia de primăvară

1 2 jpg jpeg

Astenia de primăvară nu este o boală, ci o stare de slăbiciune, de disconfort fizic şi psihic al organismului. În această perioadă, organismul este slăbit şi trebuie să facă faţă schimbărilor de temperatură. Deficitul de vitamine şi de minerale, produs în anotimpul rece, contribuie la instalarea asteniei de primăvară.

În plus, organismul este mai slăbit, din cauza afecţiunilor de sezon (în special infecţiile respiratorii). Cele mai întâlnite simptome ale asteniei sunt oboseala, insomnia, starea de încordare şi pierderea încrederii în forţele proprii.

Mănâncă legume şi fructe

Întrucât corpul tău are nevoie de forţe proaspete ca să se obişnuiască cu încălzirea vremii, este momentul să-i dai o mână de ajutor. Consumul de fructe şi de legume proaspete ajută organismul să lupte şi să devină mai rezistent la fluctuaţiile de temperatură. Ca să lupţi împotriva efectelor nedorite ale asteniei de primăvară, consumă cât mai multe ridichi, ceapă verde, mere şi banane. Când ai nevoie să iei vitamine

Dacă ai simptome severe ale asteniei, s-ar putea ca vitaminele pe care le iei din alimente să nu fie suficiente. Prin urmare, este cazul să apelezi la suplimentele nutritive. Vitaminele şi mineralele din farmacii nu înlocuiesc însă o alimentaţie sănătoasă, ci o completează.

Astfel, vitamina B12 combate anemia, vitamina C creşte rezistenţa organismului la infecţii, iar vitamina A îmbunătăţeşte vederea. Consultă medicul de familie şi nu le lua după ureche, pentru că îţi pot dăuna.

Mişcarea este esenţială în această perioadă. Ea îţi întăreşte organismul, pentru ca acesta să se adapteze mai uşor la schimbările de lumină şi de temperatură. Încearcă să faci cât mai multe exerciţii fizice şi să bei zilnic cel puţin doi litri de apă.

Pentru că în timpul somnului îţi refaci energia, este bine să dormi cel puţin opt ore. Odihna este recunoscută pentru faptul că te ajută să treci cu bine peste efectele negative ale asteniei. La serviciu, fă pauze scurte, ca să-ţi oxigenezi suficient creierul.

Ştiaţi că...

... 30% dintre adulţi prezintă insomnii, acestea constituind simptomul cel mai deranjant al asteniei? De altfel, de aici decurg 45% din accidentele rutiere şi 50% din accidentele de la locul de muncă.

Provoacă depresie

Astenia nu-ţi afectează doar viaţa personală, ci şi activitatea de la serviciu. Aşa că trateaz-o

din timp şi acordă-i atenţie. Altfel rişti să te îmbolnăveşti de depresie. Aceasta poate necesita tratament de specialitate.