Trigliceride mărite? Iată dieta ta!

1 2 jpg jpeg

Trigliceridele sunt un tip de lipide care circulă în sânge, ca şi colesterolul. Potrivit medicului Crenguţa Capră „reprezintă cel mai important depozit de rezerve energetice ale organismului şi sunt sedimentate, în principal, în ţesutul adipos şi în celelalte ţesuturi. În grăsimea corporală nu sunt depozitate direct ca trigliceride ci sub forma de glicerol, acizi graşi şi monogliceride, care apoi sunt transformate în ficat, în trigliceride. Cele din urmă împreună cu colesterolul crescut reprezintă factori de risc independenţi pentru boala ateroslerotică, subliniază, dr. Capră.

Ai grijă la stilul de viaţă

De multe ori, când ai anumite probleme de sănătate, medicul îţi recomandă să urmezi un regim de viaţă, incluzând alimentaţie sănătoasă, hidratare şi sport. Şi pentru scăderea nivelul de trigliceride se recomandă cam acelaşi lucru. Dacă eşti o persoană supraponderală primul lucru pe care ar fi bine să-l faci ar fi să slăbeşti şi astfel şi numărul trigliceridelor se va diminua. 30 de minute de exerciţii fizice de grad moderat, pe zi, te pot ajuta în lupta cu trigliceridele mărite. Alcoolul este contraindicat celor care au un nivel ridicat de trigliceride.

Renunţă la zahăr

Nutriţioniştii recomandă să reduci consumul de zahăr şi produse care conţin mult zahăr. Specialiştii spun că doar 5% din doza zilnică recomandată de calorii să ţi le iei din zaharuri, asta înseamnă maximum 25 g pe zi. Trebuie să eviţi pe cât posibil băuturile carbogazoase cu adaos de zahăr, dar şi produsele de cofetărie şi alte alimente procesate care conţin acest „drog“ dulce numit zahăr.

Truc

Strugurii, în special cei negri, datorită resveratrolului din coaja lor, ajută în scăderea nivelului de trigicleride din sânge.

Fructoza în exces îngraşă

De asemenea, este indicat să mănânci mai puţină fructoză, care este un tip de zahăr sub formă de carbohidrat ce se regăseşte în mod natural, în fructe şi în miere. Există 3 tipuri de zaharuri: glucoză, fructoză şi zaharoză. Fructoza este absorbită mai greu, iar ficatului îi ia ceva timp să o metabolizeze.

Dacă vei consuma 100 de calorii provenite din fructoză, în jur de 33% dintre acestea se vor depune sub formă de grăsime. Pentru că fructele uscate, cum sunt curmalele şi smochinele au un conţinut ridicat de fructoză nu trebuie consumate des. Aşadar dacă ai un nivel ridicat de trigliceride medicii te sfătuiesc să scazi numărul de fructe.

Consumă alimente cu un conţinut scăzut de grăsimi

Aici intră produsele lactate: brânza, laptele, sana, kefirul, untul şi nu numai. Nu trebuie să renunţi la ele, ci să îţi cumperi produse alimentare care au un nivel scăzut de grăsimi. Untura, margarina, carnea grasă şi mezelurile trebuie evitate. Înlocuieşte-le cu sardine, somon, hering şi ton deoarece conţin acizi graşi Omega-3. Ai mai putea lua, doar dacă medicul îţi recomandă, suplimente de acizi graşi Omega-3.

Sfatul specialistului

2 jpg jpeg

Dr. Crenguţa Capră, medic specialist medicină de familie

Nivelul optim al trigliceridelor în sânge este sub 150 mg/dl. Niveluri crescute apar în hiperlipidemii genetice şi secundare, gută, pancreatită, boli hepatice, sindrom nefrotic, boli renale, hipotiroidism, anorexie nervoasă etc. Niveluri scăzute ale trigliceridelor apar în principal în malnutriţie, malabsorbţie, hipertiroidism, hiperparatiroidism, BPOC.

Un nivel optim al trigliceridelor şi colesterolului poate fi obţinut printr-un regim de viaţă sănătos. Menţinerea unei greutăti corporale optime, reducerea consumului de alcool şi fumat, efectuarea zilnică a cel puţin 30’ de activităţi fizice sunt doar câteva din metodele de scădere a grăsimilor din sânge.

Pe lângă acestea, o serie întreagă de alimente pot contribui la normalizarea valorilor sangvine ale analizelor sus menţionate şi anume: spanacul, uleiul de măsline, somonul, fasolea boabe, strugurii, avocado, nucile , carnea de pui făra piele, fibrele, fructele şi legumele proaspete. Sunt de evitat produsele făcute din făină albă. Le poţi înlocui cu cele din făină integrală. De asemenea, nu consuma prăjeli şi dulciuri în exces.

Dacă în 2-3 luni de regim alimentar, valorile trigliceridelor şi ale colesterolului sangvin nu revin la normal, trebuie apelat la tratament medicamentos.

Bine de ştiut!

În loc de zahăr şi alţi carbohidraţi rafinaţi (cerealele cu adaosuri de zahăr, pâine albă, prăjituri, sucuri acidulate, paste făinoase etc), consumă alimente bogate în fibre: cereale integrale, fructe şi legume.

Înlocuieşte făina albă cu făina integrală. În salate, foloseşte uleiul de măsline pentru că este mult mai sănătos. Consumă cât mai puţine alimente procesate (mezeluri, conserve) şi obişnuieşte-te să mănânci carne slabă, spre exemplu, de curcan. Legumele consumate regulat scad nivelul trigicleridelor din sânge. Spre exemplu, spanacul fiind bogat în acid alfa-lipoic, reduce cu până la 60% nivelul trigliceridelor, explică Dr. Oz. Mănâncă mai des roşii, ardei, castraveţi, ridichi şi ceapă.