Trei-fraţi-pătaţi tratează astmul şi bronşita

1 2 jpg jpeg

Trei-fraţi-pătaţi (Viola tricolor) a fost întrebuinţată secole la rând în tratamentul afecţiunilor respiratorii precum astmul, bronşita şi tusea convulsivă, cât şi în cazul bolilor de piele, cum ar fi eczema şi urticaria. În medicina naturistă, se folosesc părţile aeriene ale plantei. Acestea se recoltează în timpul înfloririi şi se lasă la uscat într-un loc ferit de soare, în strat subţire.

De ajutor în bolile alergice

Planta este recomandată celor care suferă de astm, urticarie sau alergie. De asemenea, fitoterapeuţii o recomandă bolnavilor cu astm bronşic alergic, mai ales dacă afecţiunea este asociată cu erupţii cutanate. În acest caz, de ajutor este o infuzie de trei-fraţi-pătaţi. Se foloseşte 1 linguriţă de plantă la 200 ml de apă clocotită. Lichidul se lasă acoperit 15 minute. Se beau 2-3 căni pe zi, până la dispariţia simptomelor.

Eficientă în bolile de piele

Florile de trei-fraţi-pătaţi sunt folosite în numeroase remedii şi comprese pentru a trata bolile de piele. De exemplu, pentru dermatoze este de ajutor următorul remediu: 4 linguri de plantă se lasă la infuzat, 30 de minute, în 200 ml de apă clotită. Se aplică pe zonele afectate comprese înmuiate în infuzie. Femeile care suferă de leucoree (scurgere vaginală de lichid albicios, uneori purulent) pot face, folosind aceeaşi infuzie, spălături vaginale.

Planta poate fi un remediu excelent pentru a trata rănile, eczemele, eczema uscată, urticaria, acneea, furunculozele. În acest scop, fitoterapeuţii recomandă tinctura de trei-fraţi-pătaţi. Se pun 20 g de plantă în 100 ml de alcool. Se lasă la macerat între 10 şi 14 zile şi se agită zilnic recipientul. Se iau câte 15 picături, de 3 ori pe zi.

Calmează tusea

Planta este recunoscută pentru că alină bronşita, astmul, tusea convulsivă, inflamaţia plămânilor şi tusea uscată sau neproductivă. Este un remediu excelent pentru că ajută la eliminarea mucozităţilor. Calmează membranele mucoase şi alină tusea dureroasă.

Pentru astm bronşic, fitoterapeuţii recomandă o infuzie din trei-fraţi-pătaţi. Se foloseşte 1 linguriţă de plantă la 200 ml de apă clocotită. Se lasă infuzia acoperită 15 minute. Se beau 2-3 căni pe zi, într-o cură de 30 de zile. Se face o pauză de 30 de zile şi se repetă cura.

Planta nu suprimă reflexul de tuse, dar acţionează ca un expectorant puternic, pentru a ajuta plămânii să elimine mucozităţile. În caz de bronşită, rinosinuzită şi rinită, specialiştii recomandă infuzia de trei-fraţi-pătaţi. Se beau 3 căni pe zi până la calmarea simptomelor.

Alte remedii din plantă

- Decoctul de trei-fraţi-pătaţi este util în cazul tusei cu secreţie mucoasă sau purulentă. Se folosesc 2 linguri de plantă la 200 ml de apă. Se fierbe totul câteva minute şi se îndulceşte cu miere când s-a mai răcit. Se beau 2 căni pe zi până la calmarea tusei.

- Spălături nazale sau inhalaţii. Persoanele care suferă de rinite sau rinosinuzite pot inhala aburii infuziei de trei-fraţi-pătaţi. Se pune 1 lingură de plantă în 250 ml de apă clocotită şi se fac inhalaţii, după ce se toarnă lichidul într-un vas şi se acoperă capul cu un prosop.

- Cataplasme sau comprese din trei-fraţi-pătaţi. Planta are proprietăţi antimicrobiene, excelente în tratarea unor probleme ale pielii precum ulceraţiile, abcesele sau înţepăturile de insecte. Trebuie doar să amesteci şi să pasezi bine într-un mojar frunzele proaspete de trei-fraţi pătaţi, până obţii o pastă, şi aplici cataplasmele sau compresele pe zona afectată.

Info

Trei-fraţi-pătaţi este planta cu cea mai puternică acţiune antialergică.

Ştiai că...

... planta este comestibilă? Florile, în special, conţin numeroşi antioxidanţi.