Tratamentele bolnavilor de cancer nu pot fi întrerupte temporar

1 dr eniko fejer jpg jpeg

Trecem printr-o perioadă dificilă, dar pacienţii cu afecţiuni grave precum cancerul întâmpină şi mai multe dificultăţi. Dr. Eniko Reka Fejer, doctor în ştiinţe medicale, medic specialist oncologie medicală, şi dr. Emin Mammadov, medic specialist endocrinologie, de la Centrul Oncologic Sanador ne vorbesc despre situaţia acestor bolnavi în contextul pandemiei de coronavirus.

Click!Sănătate: Care sunt principalele probleme pe care le întâmpină pacientul cu cancer în contextul pandemiei?

Dr. Eniko Reka Fejer: În aceste vremuri dificile pentru noi toţi, pacienţii cu tumori maligne pot avea şi mai multe de înfruntat. Ei sunt bolnavi ale căror tratamente nu pot fi întrerupte temporar, deoarece pe mulţi întocmai tratamentele îi ţin în viaţă. Aşadar, nu au cum să evite prezentarea periodică la centrele medicale, o dată la 2-3 sau 4 săptămâni, expunându-se la un risc crescut de infecţie. Pe de altă parte, prin natura bolii au imunitatea mult redusă şi majoritatea tratamentelor administrate au efect imunosupresor. Evaluările recente ne atenţionează că ei prezintă un risc de 4-5 ori mai mare de infecţie cu SARSCoV2. 

Alt factor agravant poate fi localizarea primară sau secundară pulmonară a bolii, care predispune la complicaţii respiratorii severe. Ştim din literatură că, ajunşi în terapie intensivă, deterioarea stării lor este mult mai rapidă (în medie 13 zile), comparativ cu cei fără afecţiuni oncologice (în medie, 43 zile), şi agravarea stării lor se poate solda mai frecvent cu deces.

Care sunt măsurile speciale pe care trebuie să le respecte pacienţii cu cancer pentru a se feri de infecţia cu noul coronavirus?

Avem 3 sfaturi esenţiale pentru ei:

1. Să se izoleze la domiciliu, deoarece sunt imunodeprimaţi prin natura bolii lor şi a tratamentelor primite.

2. Să respecte măsurile de protecţie şi igienă personală când sunt obligaţi să iasă în comunitate, să păstreze o distanţă de aproximativ 2 metri faţă de celelalte persoane, să poarte măşti chirurgicale care acoperă nasul şi gura, să nu-şi atingă faţa, masca  şi ochii, să se spele cu apă şi săpun minim 20 de secunde la întoarcerea acasă, să schimbe încălţămintea în casă, să dezinfecteze frecvent suprafeţele din casă (clanţă, întrerupător, telecomandă), obiectele personale (chei, telefon).

3. Dacă boala şi tratamentul urmat le permite, să beneficieze la maximum de avantajele  telemedicinei:  prin reţete şi recomandări eliberate online.

Click!Sănătate: Tratamentele oncologice cresc riscul de îmbolnăvire cu COVID-19?

Dr. Eniko Reka Fejer: Pacienţii sunt trataţi cu 3 tipuri de medicamente: chimioterapia, terapia ţintită şi imunoterapia.

Chimioterapia se asociază cu risc crescut de infecţie şi forme severe de boală COVID-19. Pentru a veni în ajutorul pacienţilor în cazurile atent evaluate propunem administrarea la intervale mai îndelungate, de preferat la 3 săptămâni. Dacă este disponibilă forma orală a substanţei active preferăm urmarea tratamentului cu tablete la domiciliu. De asemenea, administrăm preventiv factori de creştere leucocitari, substanţe stimulatoare de măduvă osoasă, care pot preveni formele febrile ale deprimării imune (neutropenia).

Terapia ţintită (anti HER2, allRAS, VEGF) singură nu are potenţialul de a reduce imunitatea persoanei, doar poate fi asociat chimioterapiei. Terapiile ţintite disponibile sub formă de tablete (EGFR, ALK, TKI, mTOR, CDK4/6 inhibitori) sunt administrate controlat la domiciliu. Pacientul intervievat asupra efectelor adverse tipice prezintă, de obicei lunar, analize de laborator şi îi eliberăm reţeta dacă are analizele în limite terapeutice.

Imunoterapia poate declanşa o reacţie de activare în exces a imunităţii prin care sistemul imunitar agresează organele pacientului (fenomen autoimun). Poate afecta diferite organe, dar în contextul pandemiei ne interesează cel mai mult afectarea pulmonară (pneumonita autoimună), mai ales fiindcă şi SARSCoV2 ar duce în formele grave la o reacţie hiperimună greu de diferenţiat clinic (simptome identice) şi imagistic (computer tomograf) de fenomenul autoimun. În consecinţă, pacienţii trataţi cu aceste substanţe necesită o supraveghere foarte atentă.

Care sunt serviciile de care pot beneficia în mediul privat pacienţii oncologici? 

Sanador s-a străduit din primul moment al pandemiei să asigure continuitatea serviciilor medicale vitale la Centrul Oncologic. În primul rând, limităm accesul aparţinătorilor în clădire, pacienţii ajung la tratament doar după triaj, unde cazurile suspecte de infecţie sunt reţinute, izolate, testate. Zilele acestea introducem testarea periodică a tuturor pacienţilor. Am stabilit o metodă de evaluare clinică individuală a pacienţilor, am scurtat interacţiunea dintre pacienţi şi personalul medical, am redus timpul petrecut în spital. Menţinem în continuare consilierea psihologică esenţială pacienţilor oncologici în perioada pandemiei. Comunicarea între personalul Centrului Oncologic se desfăşoară pe cât posibil prin videocall. Am implementat metode de evaluare la distanţă a pacienţilor (telemedicină) pe platforme de comunicare securizate, comunicare prin e-mail şi telefonic.

Ce ne puteţi spune despre terapia izotopică indicată în cancerul tiroidian – ce indicaţii exacte are, în ce constă, cum se administrează?

Dr. Emin Mammadov: La unii pacienţi cu cancer tiroidian se recomandă terapia cu radioiod, care este o modalitate foarte eficientă şi specifică de tratament. Aceasta presupune administrarea unei capsule care conţine iodul radioactiv. Capsula arată ca o una obişnuită (de exemplu, capsule cu vitamina D sau Omega-3) şi se înghite simplu cu apă. Particularitatea acestui tip de tratament este că, după înghiţirea capsulei, pacientul devine o sursă de radiaţie pentru o perioadă mai lungă de timp (câteva săptămâni). De aceea, pacientul trebuie internat timp de 2-3 nopţi pentru a elimina în mare parte iodul administrat.

Terapia cu radioiod este indicată la pacienţii cu cancer tiroidian diferenţiat (96% din cancere tiroidiene), acesta fiind un grup larg care include următoarele tipuri de cancer: papilar, folicular şi cel cu celule Hurthle. Pentru a decide dacă este necesară terapia cu radioiod după operaţie, pacienţii sunt încadraţi într-o categorie de risc pe baza rezultatului histopatologic, precum şi a ecografiei postoperatorii şi a rezultatelor analizelor de sânge (tiroglobulina şi anti-tiroglobulina se folosesc ca markerii tumorali în urmărirea cancerului tiroidian diferenţiat). De asemenea, la pacienţii care au răspuns incomplet la administrarea iodului, poate fi necesară încă una sau mai multe doze de radioiod.

Care sunt alte servicii medicale disponibile pacienţilor în Centrul Oncologic Sanador? 

Centrul Oncologic Sanador are servicii de ambulator şi spitalizare, ambele continuându-şi activitatea cu limitările implementate. Aceste schimbări au fost absolut necesare pentru păstrarea siguranţei şi sănătăţii pacienţilor şi a personalului medical. Oferim consultaţii în ambulator, administrăm tratamente, efectuăm evaluări imagistice (ecografie, CT, RMN, endoscopii, scintigrafie). Sfatul nostru este ca pacienţii fără tratament activ să evite prezentarea la medic, controalele periodice să se desfăşoare prin telemedicină.

Care dintre aceste servicii sunt decontate şi care se plătesc?

Sanador are contract cu CNAS pentru servicii de ambulator şi spitalizare, acestea sunt valabile şi pe durata restricţiilor pandemiei. La solicitare, putem oferi şi servicii cu plată. 

Este bine cunoscut că tratamentele bolilor maligne se desfăşoară cu ajutorul multor specialităţi şi este imperios necesar ca aceste intervenţii să fie corect orchestrate în timp. Comisia multidisciplinară (Tumor Board) este o comisie de experţi a instituţiei, formată din chirurg, radioterapeut, imagist şi oncolog,  care se întruneşte o dată pe săptămână. Membrii comisiei analizează toate documentele medicale ale pacientului (ex. histopatologic, imunohistochimic, testare genetică), revede evaluările imagistice (endoscopie, CT, RMN, PET/CT) şi, în urma consultării reciproce, stabileşte secvenţa optimă de tratament. De exemplu, un neoplasm de sân locoregional avansat poate avea indicaţia de a urma chimioterapie înainte de operaţie, iar operaţia să fie urmată de radioterapie şi acestea să fie efectuate într-o succesiune şi temporizare care să favorizeze supravieţuirea mai lungă a pacientei. Succesul tratamentului constă din decizii multidisciplinare şi intervenţii prompte după un plan complex stabilit de experţi.