Transpiratia excesiva la copii: tipuri, cauze si tratament

1 transpiratia excesiva la copii jpg jpeg

Hiperhidroza este termenul medical folosit si pentru a defini transpiratia excesiva la copii. Sunt 2 tipuri de hiperhidroza. De ce apare si cum se poate trata?

Transpiratia excesiva la copii este o afectiune frecventa si la adolescenti si tineri. Primul tip de hiperhidroza se manifesta la nivelul intregului corp. Cel de-al doilea tip afecteaza anumite parti ale corpului, cum sunt talpile, subsuorile, palmele, fata.

De obicei, pentru a o diagnostica, medicul supune pacientul la testul cu iod-amidon sau la testul cu hartie speciala.

Ce favorizeaza transpiratia excesiva la copii

Prin transpiratie corpul isi regleaza temperatura. Vaporii de transpiratie creeaza un efect de racorire a corpului. Cand organismul produce mai multa transpiratie decat este necesar, vorbim despre hiperhidroza.

In cele mai multe cazuri, neplacerea afecteaza mai mult copiii, adolescentii si tinerii. Din pacate, exista si factori care favorizeaza hiperhidroza. Printre acestia se numara anxietatea, alimentele picante, bauturile tip cola, exercitiile fizice solicitante, aerul cald, febra.

De ce apare

Adesea, hiperhidroza este cauzata de activitatea in exces a glandelor sudoripare, ce poate fi determinata de afectiuni medicale, cum ar fi: infectii, boli cronice si tulburari care distrug echilibrul natural hormonal.

De asemenea, hiperhidroza poate fi provocata de o disfunctionalitate a sistemului nervos simpatic. Acesta controleaza cele mai multe activitati din organism, inclusiv procesul de transpiratie. Este bine de stiut ca hiperhidroza ar putea avea legatura si cu mostenirea genetica.

Nu in ultimul rand, afectiunea poate fi declansata de anumite substante medicamentoase, care pot da, printre reactiile advserse, si transpiratie abundenta: antihistaminicele, efedrina, propanololul, haloperidolul, pilocarpina.

Metode de diagnostic

Ca sa stabileasca diagnosticul, medicul poate supune copilul unui test pe baza de iod, adica acopera suprafetele cu probleme cu iod, substanta care evidentiaza zonele afectate de hiperhidroza. Se mai poate utiliza testul cu hartia speciala, care va absorbi excesul de transpiratie si va oferi indicii sugestive in privinta hiperhidrozei.

Transpiratia excesiva la copii: tratament

Inainte de administrarea pilulelor care pot tine sub control boala, trebuie stiut ca prin transpiratie se pierde o cantitate mare de apa, care trebuie inlocuita pentru a evita deshidratarea. Daca vorbim despre infectii in corp, acestea trebuie tratate si, poate, problema hiperhidrozei va disparea de la sine.

In cazul in care este vorba despre carente, cum este cea de calciu, se recomanda administrarea de calciu impreuna cu vitamina D, pentru fixare. In schema de tratament pentru exces de transpiratie pot fi deodorante antiperspirante, dar si variante de tratament medicamentos, cum sunt anticolinergicele. Nu trebuie exclusa interventia chirurgicala, care presupune liposuctia glandelor sudoripare si simpatectomie, insa aceasta masura este extrema si rar utilizata.

Citeste mai multe despre transpiratia excesiva la copii: 

Remedii naturiste pentru transpiratia excesiva

Metode bio de a scapa de transpiratie