Totul despre infecţia cu Helicobacter pylori

1 2 jpg jpeg

Helicobacter pylori este o bacterie prezentă în stomac, mucoasa gastrică fiind un teren favorabil pentru dezvoltarea acesteia. Helicobacter pylori se poate adapta perfect la mediul acid. Se estimează că jumătate din populaţia lumii e infectată cu această bacterie.

Cum se transmite

Bacteria se poate transmite prin mâini murdare, dar poate fi luată şi din apa netratată corespunzător, ori din fructe sau legume crude, care nu au fost bine spălate. Factori precum alimentaţia bogată în grăsimi, fumatul şi alcoolul, asociaţi cu o infecţie cu Helicobacter pylori cresc riscul apariţiei de cancer gastric.

Potrivit medicului gastroenterolog Dana Bucur, Helicobacter pylori este implicat în apariţia sindromului dispeptic, a gastritelor acute şi cronice, a ulcerului gastric (în 70% din cazurile de ulcer gastric şi în 90% din ulcerele duodenale).

Semne ale infecţiei

Simptomele încep în momentul în care cel infectat suferă de gastrită sau ulcer. Manifestările infecţiei diferă de la un pacient la altul, însă cele mai întâlnite sunt arsurile gastrice, balonarea, durerile abdominale (mai intense pe timpul nopţii), greaţă, vărsături, scădere în greutate, respiraţia urât mirositoare, depozite albicioase pe limbă. În funcţie de gravitatea leziunilor produse de Helicobacter, poate să apară şi hemoragia digestivă, simptom care trebuie să te trimită de urgenţă la medic.

Opţiuni de diagnostic

Există mai multe tipuri de analize care determină prezenţa bacteriei în corp. Astfel, se poate face dozarea anticorpilor anti Helicobacter în sânge, antigen Helicobacter pylori din materii fecale, dar şi un test respirator cu uree, o metodă neinvazivă. O altă opţiune de diagnostic este endoscopia digestivă cu biopsie.

Info

Tratamentul infecţiei cu Helicobacter pylori durează între 7 şi 14 zile, iar la o lună de la termianrea acestuia se fac din nou analize.

Sfatul medicului

Dr. Dana Bucur, medic specialist gastroenterologie, competenţa endoscopie digestivă şi ecografie generală, Clinica Polisano Plaza, Bucureşti

Tratamentul infecţiei cu Helicobacter se face cu protector gastric (Omeprazol, Esomeprazol, Lasoprazol, Pantoprazol, Famotidina) în anumite doze, asociat unor antibiotice: Amoxicilină în combinaţie cu Claritromicină ca primă linie de tratament. După terminarea terapiei trebuie confirmată eradicarea bacteriei (la 2 săptămâni de pauză medicamentoasă, prin 2 metode). Dacă Helicobacter este în continuare prezent, se apelează la a doua linie de tratament, ce combină protectorul gastric cu alte antibiotice iar dacă şi această schemă nu funcţionează, se recurge la a treia linie de terapie în care se fac alte asocieri antibiotice.

Bine de ştiut

Persoanele diagnosticate cu ulcer sau cu gastrită trebuie să evite alimentele condimentate, cât şi băuturile acidulate, pentru că agravează simptomele.