Totul despre alimentele bio

1 2 jpg jpeg

Cum le recunoşti? Toate alimentele ecologice au un certificat de calitate şi poartă pe ambalaj sigla organismului de certificare. Pe eticheta unui produs ecologic apar obligatoriu numele şi adresa producătorului sau prelucrătorului, denumirea produsului, metoda de producţie utilizată şi marca organismului de certificare. Un produs care se vinde sub sigla „natural” nu este neapărat ecologic. Unde se găsesc? Piaţa produselor ecologice nu este foarte dezvoltată la noi. În Bucureşti există opt magazine care comercializează astfel de produse, iar la nivelul întregii ţări, 12. Alimentele ecologice sunt comercializate însă şi în multe supermarketuri. Cât costă să mănânci bio În toate statele UE, alimentele bio sunt mai scumpe decât cele produse în sistem convenţional. În România, preţul alimentelor bio este dublu faţă de cel al produselor convenţionale şi aproximativ 80% din alimentele ecologice provin din import. Mod de viaţă sănătos Studiile dovedesc că anual consumăm 20 de kilograme de aditivi alimentari de persoană. Produsele bio se obţin prin practicarea sistemului de agricultură ecologică, iar acest sistem interzice folosirea organismelor modificate genetic, a fertilizanţilor şi pesticidelor de sinteză, a stimulatorilor de creştere. Totuşi, din cauza preţului mare şi a producţiei mici, consumul de alimente bio este sub 1% la noi în ţară. În aceste condiţii, aproape jumătate din producţia de hrană bio din România merge la export. Pesticidele ne îmbolnăvesc S-a constatat că pesticidele prezente în alimentele convenţionale cresc de până la opt ori riscul de cancer în cazul agricultorilor care lucrează cu pesticide. Mai mult decât atât, în 2003, cercetătorii au recunoscut că maladia Parkinson la agricultori este o boală profesională cauzată de utilizarea pesticidelor. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a dat chiar un verdict: 3 milioane de oameni sunt anual victime ale intoxicaţiilor acute cu pesticide, dintre care 20.000 mor. Produse bio pot fi contaminate Din păcate, produsele bio nu sunt în totalitate lipsite de substanţe sintetice. Un raport al Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară indică prezenţa pesticidelor în produsele organice. Din totalul alimentelor analizate, 96% au fost corespunzătoare, în timp ce 4% au depăşit nivelul maxim de pesticide. E posibil ca urmele de pesticide din legume, fructe şi cereale să provină din apă. Cu toate acestea, fructele şi din legumele ecologice au, în general, rate mai mici de surplusuri peste pragul maxim admis.