Sângerările dintre menstre (spotting) poate fi o experienţă înfricoşătoare pentru orice femeie. Deşi există cazuri în care acestea pot fi considerate normale, sângerările vaginale sunt şi semnul unor probleme grave de sănătate care ar trebui să te trimită la medicul specialist.

Aparatul genital feminin este mai sensibil şi necesită o îngrijire delicată, deoarce sănătatea acestuia poate fi afectată de divese dezechilibre hormonale, medicamente, dietă, stres sau diverse patologii.

Sângerările care apar în afara menstruaţiei se numesc sângerări uterine disfuncţionale, care pot apărea la fetele tinere până în momentul în care se reglează perioada menstruală sau, în mod fiziologic, la femeile care se aproprie de menopauză.

Trebuie să ţii cont de faptul că aceste sângerări intemenstruale pot fi cauzate de o afecţiune genitală, care a trebui să te trimită la medicul ginecolog.

Sângerarea de implantare a sarcinii sau sarcina extrauterină

În sarcina ectopică, embrionul se dezvoltă în sacul său embrionar în afara uterului. Cel mai adesea sarcina extrauterină este localizată la nivelul trompelor uterine, care se pot rupe şi declanşa hemoragii. Şi în momentul în care embrionul se implementează în uter este posibil să apară mici sângerări de scurtă durată.

Endometrioza

Această boală afectează serios viaţa femeii, deoarece este reprezentată de prezenţa unui ţesut identic cu cel al mucoasei uterine, localizat în afara uterului. Acest ţesut se comportă la fel ca acela uterin. La mesajele hormonale, sângerează ca la menstruaţie, astfel că pot să apară scurgeri intermenstruale.

Citeşte şi: Endometrioza: cauze, metode de depistare şi tratament

Consumul de anticoncepţionale

În cazul în care iei anticoncepţionale şi sunt nepotrivite pentru tine sau le stopezi brusc se poate ajunge la apariţia unor sângerări intermenstruale.

Cancerul uterin

Acesta se dezvoltă de obicei în interiorul uterului. Poate perturba ciclul menstrual şi provoca sângerări, dureri anormale.

Citeşte şi: La fiecare 5 ore, o româncă moare de cancer uterin

Infecţiile vaginale

Fie că este vorba despre uscarea mucoasei vaginale care se fisurează şi sângerează, fie despre afectarea ţesutului genital, se pot produce sângerări care ar trebui să te convingă să mergi la medic cât mai curând.