Tot ce trebuie să ştii despre ouă

1 2 jpg jpeg

Câte ouă avem voie să mâncăm? Persoanele sănătoase pot mânca două până la trei ouă pe săptămână, inclusiv prelucrate, din prăjituri sau paste.

Ouăle cresc nivelul de colesterol? Un gălbenuş de ou conţine cca 280 mg colesterol. Doza zilnică maximă este de 300 mg. Majoritatea oamenilor posedă mecanisme compensatorii graţie cărora, chiar dacă există un consum mai mare de 300 mg colesterol pe zi, acesta nu modifică concentraţia din sânge a lipoproteinelor.

Cât timp putem păstra ouăle? Ouăle trebuie păstrate cel mult 28 de zile în frigider, în ambalajul original (cofraje), la temperatura de +4 grade.

Este adevărat că găinile albe fac numai ouă albe? Nu. Culoarea ouălor de găină este determinată genetic şi nu este influenţată de culoarea penelor.

Ouăle bio au gălbenuşul mai colorat? Nu, dimpotrivă. Culoarea gălbenuşului este influenţată de hrana păsărilor. Găinile crescute ecologic primesc o hrană mai specială, la care a fost adăugat betacaroten. De aceea ouăle bio au de cele mai multe ori un gălbenuş deschis la culoare.

Ouăle crude sunt periculoase? Este posibil ca ouăle crude să conţină salmonella, o bacterie care provoacă infecţii grave. Dacă vreţi să folosiţi ouă crude, de exemplu la prăjituri, aveţi grijă ca acestea să fie foarte proaspete. În ceea ce priveşte ouăle mai vechi de câteva zile, gătiţi-le întotdeauna la peste 70-75 de grade.

Dacă observăm puncte negre pe ouă, mai putem să le consumăm? Da, pentru că acestea nu au nici o legătură cu calitatea ouălor. Punctele negre sunt, de fapt, pete de sânge sau de carne. Sunt mai frecvente la ouăle de la găini bătrâne.

Ouăle bio sunt într-adevăr mai bune decât ouăle de la găini crescute în baterii ? Acest lucru nu a putut fi confirmat din punct de vedere nutriţional. Substanţele nutritive sunt aceleaşi în ambele cazuri.

Citeşte mâine cum poţi verifica prospeţimea ouălor.

Gălbenuşul (32%) e cea mai mare celulă biologică cunoscută. Dacă e fecundat, se dezvoltă un pui de găină.

Albuşul (58%) conţine apă, proteine, trebuie să protejeze gălbenuşul şi embrionul de găină.

Coaja (10%): e compusă dintr-o peliculă de ceară, pelicula cristalină şi membrana gălbenuşului. Grosime: aproximativ 0,3 mm.