Tot ce trebuie să ştii despre ecografia tiroidiană

1 2 jpg jpeg

Testarea, care se face cu ajutorul ultrasunetelor, durează câteva minute şi arată modificările de la nivelul tiroidei. Investigaţia medicală se face la recomandarea medicului, fiind cel mai adesea indicată în completarea dozărilor hormonale ale căror rezultate au indicat o anomalie în funcţionarea tiroidei.

Oferă informaţii despre noduli

Ecografia oferă date precise despre localizarea şi dimensiunea nodulilor tiroidieni. De asemenea, diferenţiază un nodul chistic de unul solid, însă nu poate oferi cu exactitate date despre leziunile care apar la nivelul tiroidei, dacă sunt benigne sau maligne. În cazul în care există suspiciune de malignitate, medicul va indica efectuarea unei biopsii. Ecografia oferă date şi despre vascularizarea glandei tiroide.

Este indicată şi persoanelor care au tiroida crescută în volum, fiind folosită pentru diagnosticare guşei nodulare. Ecografia mai este recomandată şi celor care au rude de gradul I diagnosticate cu cancer tiroidian.

Procedura se face fără pregătire în prealabil, iar cel în cauză poate pleca acasă imediat după terminarea examinării. Pentru că nu foloseşte radiaţii, poate fi repetată ori de câte ori este nevoie.

Cum se efectuează

Pacientul stă întins, în timp ce medicul îl investighează în zona gâtului cu ajutorul undelor sonore emise de un aparat special, numit transductor.

O parte din unde se reflectă şi se reîntorc în transductor, sub formă de informaţii. Apoi, cu ajutorul unui program pe calculator, informaţiile se transformă în imagini, pe care medicul le interpretează.

Ecografie tiroidiană costă între 50 şi 140 de lei.

INFO

Ecografia tiroidiană poate fi făcută şi în sarcină, neavând efecte adverse asupra fătului.