Tot ce trebuie să ştii despre asigurarea privată de sănătate

1 2 jpg jpeg

Ţi-este cunoscut următorul scenariu: chiar dacă eşti asigurat la stat, la orice vizită la spital trebuie „să bagi adânc mâna în buzunar”. Iar dacă într-un an mergi de mai multe ori la medic, poţi ajunge la sume semnificative, astfel încât să nu-i mai vezi rostul asigurării de stat. Există şi o variantă mai elegantă şi economicoasă, chiar dacă la un prim calcul poate părea costisitoare: asigurarea privată, cu prime lunare care variază între câţiva zeci de lei şi sute de euro, în funcţie de serviciile medicale decontate. Cum îţi alegi asiguratorul, dar şi afecţiunile care te împiedică să închei o astfel de asigurare, descoperi mai jos.

Servicii medicale la alegere

Există din ce în ce mai multe multe companii în România care oferă asigurări de sănătate privată. Poliţa clasică de asigurare presupune ca beneficiarul să primească banii pe serviciile medicale plătite de el, pe baza unei chitanţe (pe principiul decontului). Beneficiarul are posibilitatea de a alege clinica, dar şi ţara.

Sunt şi companii de asigurare care lucrează cu clinici partenere, aşa cum este cazul Eureko, care asigură accesul la peste 350 de furnizori de servicii medicale private din toată ţara, potrivit declaraţiei de pe site-ul lor. Beneficiarul asigurării poate apela gratuit la serviciile centrelor, iar decontul se va face între firma asiguratoare şi clinica parteneră, fără a mai implica pacientul. De asemenea, există şi clinici private care oferă direct posibilitatea încheierii unei asigurări de sănătate, asemănătoare unui abonament. De exemplu, poliţa de asigurare Vital Medlife, care poate pleca de la 45 de lei pe lună, acoperă serviciile medicale în centrele Medlife. De regulă, poliţa de asigurare este încheiată pentru un an, cu posibilitatea prelungirii ei. Bolnavii cronici nu pot încheia poliţa

Pentru încheierea poliţei de asigurare privată, este nevoie de completarea unor fişe cu datele personale (vârstă, istoricul medical). De asemenea, este cerută şi o declaraţie pe proprie răspundere că asiguratul nu suferă de anumite boli. „De cele mai multe ori, persoanele care suferă de afecţiuni cronice, aflate ȋn fază terminală, nu pot ȋncheia o asigurare de sănătate. Situaţia poate să fie diferită ȋnsă de la caz la caz şi, de aceea, este preferabil ca cei interesaţi de o asigurare de sănătate să discute cu un consultant financiar care poate găsi soluţia potrivită fiecăruia”, explică Ana Mihu, director de marketing la AXA România.

2 jpg jpeg

Serviciile medicale acoperite

Odată ce ai încheiat o poliţă de asigurare, vor fi acoperite intervenţiile chirurgicale şi tratamentele în cazul unui accident sau al unei afecţiuni ulterioare semnării contractului. Majoritatea poliţelor acoperă costurile în caz de: accident vascular cerebral, infarct miocardic, comă, cancer, tumori. Tot ce trebuie să faci este să analizezi bine contractul şi să alegi poliţa şi în funcţie de riscul tău familiar. Astfel, dacă ştii că în familie au fost cazuri de cancer ori de boli cardiovasculare, ai grijă ca poliţa să acopere astfel de afecţiuni. Ce nu acoperă o poliţă de asigurare privată? „Ȋn general, o asigurare de sănătate nu acoperă afecţiunile cronice, pre-existente semnării contractului de asigurare”, ne lămureşte Ana Mihu.

- analize de laborator;

- investigaţii medicale (chiar şi CT, RMN, PET CT);

- serviciile stomatologice;

- spitalizarea;

- tratamentul postexternare.

„Avantajele unei asigurări de sănătate sunt multiple prin flexibilitatea oferită, dar şi prin protecţia pentru un număr mare de afecţiuni”

Ana Mihu, reprezentant al unei firme de asigurări de sănătate

Poliţa de asigurare privată se poate încheia individual, dar şi pe familie, beneficiarii primind reduceri substanţiale.