Topul celor mai eficiente metode de contracepţie

1 2 jpg jpeg

Prezervativul este folosit de cele mai multe cupluri drept metodă de contracepţie, cu toate că există şi alte metode eficiente care oferă protecţie împotriva sarcinilor nedorite. Studii recente au arătat că folosirea anticoncepţionalelor de către femei începând cu vârste tot mai fragede poate avea repercusiuni grave asupra sănătăţii femeii. Riscul de cancer la sân sau cancer ovarian este mult mai des întâlnit în cazul femeilor care au folosit metode de contracepţie sub formă de pilule pe o perioadă îndelungată. Celelalte metode, precum steriletul sau injecţiile hormonale, nu sunt metode prea îndrăgite în rândul femeilor. Iată, aşadar, care sunt cele mai eficiente metode de contracepţie atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi!

Steriletul este un dispozitiv de dimensiuni mici, de cupru sau pe bază de hormoni. Are un procent de protecţie de 99% şi este util şi pentru că diminuează crampele menstruale şi nu determină creşteri în greutate.

Asigură contracepţia pe o perioadă mai mare de timp, 3 sau 5 ani, în funcţie de produsul folosit. Dispozitivul va fi montat doar de medicul ginecolog.

Inelul vaginal a apărut mai întâi în Statele Unite ale Americii, iar de aproximativ trei ani şi în ţara noastră. Această metodă de contracepţie se bazează pe hormoni (atât estrogen, cât şi progesteron) şi constă în montarea, în fiecare lună, a unui astfel de inel, cât mai adânc în vagin.

Hormonii pe care îi conţine sunt eliberaţi în organism. Dispozitivul se scoate în perioada ciclului menstrual. Metoda este eficientă în proporţie de 99%, însă nu oferă protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Implantul contraceptiv este o metodă eficientă de protecţie împotriva sarcinilor nedorite. Medicul montează un tub fin, de grosimea unui ac, sub piele, pe braţ.

Oferă protecţie împotriva sarcinii timp de trei ani şi poate fi îndepărtat oricând. Acesta trebuie folosit numai la recomandara medicului, pentru că este contraindicat femeilor care suferă de anumite tipuri de cancer, de tromboză sau unele afecţiuni severe ale ficatului.

O altă metodă de contracepţie la femei este plasturele contraceptiv. A apărut în Statele Unite ale Americii şi conţine hormoni sexuali feminini, care se eliberează prin piele în organismul femeii.

Femeile care recurg la această metodă trebuie să aplice câte un astfel de plasture în fiecare săptămână, pe pielea uscată, pe braţ, pe coapse, pe spate sau pe burtă. Este indicat să consultaţi medicul ginecolog înainte de a recurge la această metodă contraceptivă, căci poate avea reacţii adverse.

Pilulele contraceptive conţin doze variate de hormoni şi sunt folosite de femei pentru prevenirea apariţiei unei sarcini nedorite, însă nu oferă protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Pilula combinată pe bază de estrogen şi progesteron oferă 99% protecţie contra unei sarcini nedorite. De asemenea, în cazul unui contact sexual neprotejat, se poate folosi pilula de a doua zi.

Deşi nu este cea mai eficientă metodă, faţă de cele intrauterine sau contraceptive hormonale, prezervativul este o metodă simplă şi, în plus, posibilitatea de infectare cu o boală cu transmitere sexuală nu este atât de mare. Prezervativele pentru bărbaţi sunt eficiente în 85% din cazuri, aşadar, din 100 de cupluri care folosesc prezervativul, doar 15 femei/an vor rămâne însărcinate. Prezervativele se pun înainte de începerea actului sexual şi la fiecare act sexual pentru a preveni o sarcină nedorită.

Alte metode contraceptive pentru bărbaţi pot fi plasturele hormonal sau injecţiile hormonale. Înainte de a alege una din aceste metode, se consultă medicul de specialitate, care are obligaţia de a vorbi despre efecte secundare şi alte riscuri. Ceea ce este mai riscat la aceste injecţii este faptul că pentru bărbaţii care nu au parteneră stabilă, aceştia nu sunt protejaţi împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Printre simptomele care pot apărea după o astfel de injecţie enumerăm: cefalee puternică, durere puternică la nivelul gambei, tulburări de vedere brusc apărute, durere abdominală severă care apare brusc, durere toracică brusc apărută sau dificultăţi de respiraţie apărute imediat.

Cele mai sigure metode de contracepţie - vasectomia sau sterilizarea bărbatului

Metoda de contracepţie permanentă la bărbat se numeşte vasectomie. Această operaţie implică efectuarea unei incizii în partea superioară a scrotului, în vederea tăierii sau cauterizării canalelor care transportă sperma. Operaţia necesită anestezie locală şi este bine de ştiut că bărbatul va mai produce material seminal, dar nu va mai putea concepe copii.

După operaţie, unii pacienţi pot prezenta echimoze pe suprafaţa testiculelor. De asemenea, este foarte posibil ca o cantitate considerabilă de spermă să rămână în vasele deferente, de aceea un bărbat este steril abia după primele 15-20 de ejaculări. În acest timp, cuplul va trebui să folosească metode de protecţie suplimentară. Sperma este testată în laborator după câteva săptămâni şi analizele confirmă sterilitatea.

În doar 1 din 2000 de cazuri vasectomia nu funcţionează. Este bine de ştiut că operaţia este ireversibilă, adică pacientul trebuie să se gândească foarte serios înainte, deoarece poate regreta alegerea. Vasectomia nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală, riscurile sunt limitate după operaţie, iar recuperarea este foarte uşoară.