Top 5 cele mai murdare locuri din casă

2 mobil jpg jpeg

Germenii sunt peste tot: pe bara din autobuz, pe mâini, pe tălpile pantofilor sau chiar în maşină. Cele mai multe dintre aceste bacterii, virusuri şi alte microorganisme nu ne fac nici un rău, însă câteva dintre ele pot provoca iritaţii, viermi intestinali sau eczeme neplăcute ale pielii.

Aceste bacterii ,,se ascund'' şi se dezvoltă în cele mai neaşteptate locuri şi nu este vorba doar despre vasul de wc, pubela de gunoi din bucătărie sau podeaua. De asemenea, sporii de mucegai, praful din casă (acarienii) sau substanţele chimice pot dăuna, de asemenea, sănătăţii.

Iată, aşadar, care sunt cele mai murdare locuri din casă şi cum le poţi menţine curate!

Tastatură computer

În cazul în care petreci mult timp în faţa calculatorului, este foarte probabil să mănânci deasupra tastaturii sau să strănuţi. Astfel, o dată cu atingerea constantă a tastaturii, are loc un transfer de celule moarte, de uleiuri secretate în mod firesc de piele, plus firimituri, praf sau alte bacterii de pe mâini, mai ales dacă ai utilizat toaleta şi nu te-ai spălat bine pe mâini.

Sfat: Spală-te frecvent pe mâini pentru a preveni răspândirea germenilor şi investeşte într-o husă de protecţie a tastaturii, pentru a împiedica praful şi firimiturile să părtrundă în spaţiile înguste dintre taste.

Telefonul mobil

Nu te desparţi niciodată de telefonul mobil, astfel că el stă peste tot: la toaletă, în baie, pe masă, pe birou sau chiar pe jos, după care îl duci la ureche. Însă, de câte ori te-ai gândit să-l cureţi? Probabil că niciodată.

Nici nu e de mirare că telefonul mobil ,,adăposteşte'' mai multe bacterii decât capacul de toaletă. Studiile arată, de altfel, că există 20% şanse ca telefonul tău să fie infestat cu E. Coli, bacteria care produce viermi intestinali.

Curăţă telefonul mobil cu o soluţie dezinfectantă cel puţin odată pe săptămână.

Prosoapele de baie

Prosoapele de corp reprezintă locul ideal pentru înmulţirea mai multor tipuri de bacterii, mai ales dacă acestea sunt lăsate la uscat într-un mediu umed cum este baia, arată un studiu al Universităţii din Arizona.

Prosoapele nu se împrumută şi fiecare membru al familiei trebuie să aibă propriul prosop, mai ales dacă suferă de o infecţie la nivelul ochilor sau pielii. Ele se spală la o temperatură de 60 grade Celsius, cel puţin o dată pe săptămână, pentru a ucide toate tipurile de bacterii.

Mucegai

Îţi vine deseori să tuşeşti sau tocmai ai descoperit că suferi de astm? Este posibil să fii alergic la sporii de mucegai din casa ta.

Aeriseşte zi de zi camerele, în special baia, unde fereastra ar trebui să stea deschisă mai tot timpul. Spală în mod regulat perdelele de duş pentru a preveni apariţia mucegaiului şi dezinfectează şi usucă zonele din jurul geamului.

Bureţii de vase şi lavetele

Bureţii de vase şi lavetele pot adăposti bacterii extrem de periculoase precum E. Coli, Salmonela sau virusul gripal, dacă nu sunt schimbaţi frecvent sau dezinfectaţi şi păstraţi în locuri curate şi ferite de umezeală.

Sfat: Este absolut necesar ca bureţii şi lavetele să fie spălate la temperaturi înalte, în maşina de spălat rufe.

Citeşte şi: Obiecte pe care probabil uiţi să le dezinfectezi