Astăzi a avut loc prezentarea proiectului ,,Global Initiative for Asthma”, organizat cu prilejul Zilei Mondiale a Astmului, în scopul educării publicului, mai ales că în ultima perioadă numărul cazurilor de astm în rândul copiilor au crescut.

Şi în anul 2014 Societatea Română de Pneumologie (SRP), cu sprijinul companiilor farmaceutice, organizează pe 10 şi 11 mai între orele 09.00-17.00 o campanie de testare şi informare în trei oraşe din ţară:

• În Bucureşti, în Parcul Tineretului, intrarea dinspre Bd. Tineretului nr. 34
• În Cluj Napoca, în Piaţa Mihai Viteazu
• În Craiova, în Parcul Nicolae Romanescu.

Testarea pentru depistarea astmului se numeşte spirometrie şi seamănă cu etilotestul, controlul pe care îl fac poliţiştii şoferilor suspectaţi că au băut: pacienţii suflă într-un dispozitiv care determină capacitatea pulmonară.

„Îi invit pe toţi cei care au probleme respiratorii să îşi facă testul de evaluare. Există acum metode şi tratamente pentru a duce o viaţă cât mai normală. Îi invit pe toţi cei care au probleme respiratorii să intre pe site-ul www.invingeastmul.ro şi să îşi facă testul de evaluare. Dacă rezultatul le confirmă temerile, îi invit la corturile special amenajate pentru a face o spirometrie”, spune medicul Florin Mihălţan, Preşedintele SRP.

În ultimele două decenii numărul cazurilor de astm în rândul copiilor s-a dublat. În România se estimează că sunt aproape 1 milion de cazuri de astm, în Europa sunt 3 de milioane, iar în întreaga lume peste 300 de milioane de pacienţi care au probleme cu sistemul respirator.

Astmul este o boală severă:

• În Europa, 1 din 4 pacienţi a avut cel puţin o criză de astm atât de severă, încât nu a putut nici măcar să ceară ajutor
• Cele mai frecvente trei expresii folosite de pacienţi pentru a descrie criza astmatică sunt: lipsa de aer, sufocarea şi frica.

Pentru mai multe informaţii:

http://www.invingeastmul.ro/testeazate.htm