Termoterapia - la ce ne ajuta si cum ne vindeca

1 cauzele herniei simptomele si tratamentul corect jpg jpeg

Termoterapia este o metoda de tratament care utilizeaza factorul termic ca agent terapeutic, vehiculat de diversi vectori: apa, lumina, aer, nisip, namol, parafina.

Obiectivele termoterapiei sunt: reechilibrarea mecanismului de termoreglare, cresterea apararii imunitare, combaterea mecanismelor generatoare de boala, „calirea“ organismului.

Pornind de la reactia pielii si a circulatiei sanguine locale, cat si de la cea generala, asupra organismului, efectele termoterapiei sunt urmatoarele:

- acumularea de “caldura” la nivelul pielii si a tesutului muscular;

- modificari circulatorii locale, la distanta si in profunzime;

- scadrea inflamatiei;

- efect analgezic;

- stimularea procesului de termoreglare periferica;

- vasodilatatie generalizata in teritoriul periferic.

”Cu termoterapia ne intalnim, poate, si fara sa stim ca despre ea e vorba – la nivel empiric, tratam de multe ori o durere provocata de o inflamaţie a incheieturilor (de exemplu) sau o durere de spate cu caldura, pentru ca am observat ca aceasta ne calmeaza si chiar elimina, pe moment, neajunsul, afecţiunea. Dar intre a pune o buiota cu apa calda la sale si a face propriu-zis o terapie profesionala, e o mare distanţa. Pe scurt, termoterapia este o metoda de tratament care foloseste factorul termic ca agent terapeutic, iar „vectorii” utilizaţi pentru aceasta pot fi: apa, lumina, aerul, dar si nisipul, namolul si parafina. in clinicile de fizioterapie si recuperare intalnim toate aceste forme de aplicare a caldurii pentru tratarea si ameliorarea unor afecţiuni. Cele mai uzitate metode de termoterapie, in medicina alopata, sunt impachetarile cu parafina sau cu namol si lampile pentru termoterapie (SOLUX sau UV). Sigur, ca exista si alte situaţii in care clinicile de fizioterapie se folosesc de „dotari naturale”, cum este cazul radonului, in „pesterile” sau tunelurile cu efect de sauna de la Bad Gastein, unde, apropo, fizoterapeut sef este o romanca – am citit chiar la dv, pe ZiarMedical.ro, niste informaţii foarte interesante despre aceasta terapie cu radon care, in fond, este tot un tip de termoterapie.

Principalele „ţinte” ale termoterapiei – in medicina alopata si in cea tradiţionala – sunt reechilibrarea mecanismului de termoreglare, cresterea apararii imunitare, combaterea mecanismelor care genereaza boala (inflamaţiile articulaţiilor, mai ales, dar si alte afecţiuni). O alta ţinta este calirea organismului. Aplicarea caldurii – indiferent prin ce metoda – provoaca reacţii la nivelul pielii si al circulaţiei sangvine locale si generale. Aceste reacţii au drept consecinţa: acumularea de caldura la nivelul pielii si al ţesutului muscular, scaderea inflamaţiei la nivel local si general, are efect analgezic, ajuta in efortul de termoreglare periferica, fiind vasodilatator periferic si general si provocand modificari circulatorii locale si in intreg organismul. Iata, deci, ca vorbim numai de efecte pozitive pentru organism. in medicina tradiţionala vom avea inca mai multe astfel de „ţinte” de atins, pentru ca, pe langa caldura, acţionam si cu alte elemente” a explicat Dr. Codruţ Ţuţu conform ziarmedical.ro.