Terapia cu lipitori îmbunătăţeşte circulaţia sângelui

1 terapia cu lipitori jpg jpeg

Folosită încă din Antichitate de egipteni, arabi şi greci, terapia cu lipitori sau hirudoterapia este utilizată alternativ şi în prezent, în multe părţi ale lumii.

În vremurile noastre, terapia cu lipitori a câştigat în popularitate în anii '70, fiind utilizată cu succes pentru unele proceduri de reataşare a degetelor tăiate sau în intervenţii chirurgicale în zona feţei. Lipitorile îmbunătăţesc circulaţia sangvină deficitară sau repornesc circulaţia oprită din anumite zone, prevenind astfel moartea ţesuturilor.

Terapia cu lipitori, folosită în tratamentul migrenelor şi aterosclerozei

Tratamentele alternative ale zilelor noastre includ şi terapia cu lipitori pentru abordarea migrenelor, aterosclerozei, a bolii Alzheimer, a infertilităţii, cistitelor, sinuzitelor, eczemelor şi a multor altor afecţiuni.

Cum funcţionează terapia cu lipitori

Lipitorile aderă la piele şi extrag sânge din vene, în timp ce eliberează o serie de compuşi, care acţionează ca anestezic local (reducând durerea), ca vasodilatator local (îmbunătăţind circulaţia), ca anticoagulant (nu se formează cheaguri de sânge pe măsură ce lipitoarea se hrăneşte) şi ca inhibitor de agregare plachetară. Se pare că multitudinea substanţelor eliberate în sângele uman de către lipitori vine cu multe beneficii pentru sănătate. Un studiu a arătat că terapia cu lipitori îmbunătăţeşte funcţia arterială la vârstnici, în timp ce altul a avut ca rezultat îmbunătăţirea simptomelor eczemelor. Alte cercetări sugerează că hirudoterapia ar putea fi de ajutor în tratamentul artritei.

O afecţiune extrem de răspândită, diabetul, poate cauza a numeroase probleme pe măsură ce progresează. Una dintre complicaţiile acestei boli este circulaţia deficitară, ceea ce poate duce la împiedicarea sângelui să ajungă la degete, mâini, picioare, situaţie care poate cauza moartea ţesuturilor. Un mijloc efcient de a opri acest proces, care se poate sfârşi cu amputarea membrului bolnav, este creşterea circulaţiei sangvine spre zonele afectate. Cercetările arată că terapia cu lipitori poate fi utilă în acest caz.

De asemenea, terapia cu lipitori pare să fie folosită cu succes după intervenţiile chirurgicale de reconstrucţie, mai ales dacă sunt utilizate în zona frunţii, a nasului, a obrajilor, a pieptului şi a degetelor de la mâini şi picioare. Lipitorile ajută zonele respective să se refacă mai repede. Unele persoane au folosit cu rezultate bune terapia cu lipitori pentru a trata căderea masivă a firelor de păr de pe cap.

Terapia cu lipitori trebuie urmată doar sub supravegherea specialiştilor. Este un tratament simplu de realizat şi cu reacţii secundare puţine. Rănile mici de pe piele care rămân în urma terapiei cu lipitori se vindecă repede şi nu lasă urme. E posibil ca unele persoane să descopere în timpul procedurii că sunt alergice la saliva lipitorilor, caz în care tratamentul va fi imediat oprit. Hirudoterapia nu este recomandată persoanelor cu imunitate slăbită.

Citeşte mai multe despre terapia cu lipitori:

Terapia cu lipitori, folosită pe scară largă

Sursă foto: www.theleechclinic.com