Tehnici de autocalmare valabile în orice situaţie

1 2 jpg jpeg

Episoadele de anxietate acţionează asupra lobilor frontali precum un scut ce îi împiedică să funcţioneze şi să reacţioneze la ceea ce se întâmplă în jur.

Acelaşi lucru se petrece şi la nivel cerebral în cazul în care te confrunţi cu sentimente puternice precum decepţia, abandonul sau de disperare.

Pentru a contracara aceste reacţii şi a-ţi păstra calmul în orice situaţie apelează la aceste tehnici:

Duşul, modalitate de a te linişti

1 2 jpg jpeg

Concentrează-te pe alte detalii. În cazul în care ceva anume, o situaţie, un om, un gest sunt pe punctul de a te enerva, îndreaptă-ţi atenţia către altceva.

Un duş este alegerea perfectă. Te vei relaxa într-o clipă şi te vei revigora. Mintea ta va primi semnal că este timpul pentru relaxare, că totul s-a terminat şi te afli într-un perimetru sigur.

De obicei duşul este asociat de creier cu senzaţia de acasă, concentrează-te pe reglarea temperaturii apei, pe mirosul gelului de duş. Răsfaţă-ţi simţurile, nu te grăbi şi vei vedea rezultatul pozitiv imediat.

Obiectul relaxării

Găseşte-ţi un obiect pe care să îl ai mereu al îndemână, fie că este vorba despre o piatră, fie o bijuterie sau orice altceva care îţi place. Acest obiect de împământare cum este denumit de către specialişti, te va ajuta să îţi regăseşti echilibrul.

Poate fi o minge antistres pe care să o manevrezi în perioadele tensionate.

Află cum să menţii un nivel optim de serotonină în corp AICI

Foloseşte-ţi corpul

2 jpg jpeg

Când eşti pe punctul de a exploda cea mai eficientă metodă de a te detaşa este să faci mişcare. Nu te certa, ieşi la alergat în schimb. O scurtă plimbare chiar şi de 10 minute te va relaxa şi binedispune.

Mersul pe bicicletă, înotul sau chiar o oră la sală va contribui favorabil la deblocarea lobilor frontali şi te va ajuta să depăşeşti momentul.

Concentrează-te pe respiraţie

2 jpg jpeg

Inspiră cât numeri până al 4, ţine respiraţia cât numeri până la 7 şi apoi expiră lent cât numeri până al 8. Această tehnică te va ajuta enorm să te detaşezi, să te relaxezi şi să conştientizezi faptul că trebuie să îţi preţuieşti corpul.

Respiraţia te va ajuta de asemenea să îţi oxigenezi creierul mai bine, şi în felul acesta lobii frontali se vor debloca mult mai uşor.