Boală autoimună de care suferă în jur de 400.000 de români, psoriazisul afectează multe aspecte ale vieţii de zi cu zi. Frecvenţa şi intensitatea erupţiilor cutanate pot fi diminuate şi cu ajutorul unor remedii naturale.

Uleiul de muşeţel  

 

Graţie virtuţilor antiinflamatoare şi antiseptice, muşeţelul roman

 (Anthemis nobilis) este de ajutor persoanelor cu psoriazis. Uleiul din această plantă are 2 beneficii: calmează mâncărimile date de erupţie şi destinde (boala are o componentă emoţională puternică, iar stresul este considerat un posibil factor declanşator al crizelor).

Preparat: Într-o sticluţă de 100 ml, se amestecă 20 de picături de ulei esenţial de muşeţel roman, 15 ml de ulei de luminiţă de seară şi se completează cu ulei de argan.

Utilizare: Câteva picături din acest amestec se aplică pe zonele afectate, de 3 ori pe zi, timp de 3 săptămâni.

 

Infuzia de urzică  

 

Urzica are proprietăţi detoxifiante  şi, din acest motiv, este indicată pentru a atenua simptomele în caz de psoriazis.

Preparat: Se pune o linguriţă de frunze de urzică uscate într-o ceaşcă de apă clocotită, se lasă la infuzat 10 minute şi se beau 3 ceşti pe zi, în puseele bolii.

 

Capsule de luminiţă de seară

 

Seminţele de luminiţă de seară ameliorează stările inflamatoare, atât în cazul eczemelor, cât şi în psoriazis.

Utilizare: Se iau câte 2 capsule cu ulei luminiţă de seară înainte de micul dejun şi de cină, timp de 3 săptămâni pe lună. Acest ulei este contraindicat în caz de epilepsie şi sarcină.

 

Argila

 

Cei afectaţi de psoriazis trebuie să folosească produse de toaletă care să nu agreseze sau să irite pielea şi aşa suferindă. Argila albă este o bună alegere din acest punct de vedere.

Utilizare: Pentru curăţarea feţei, se amestecă o linguriţă de argilă albă cu o linguriţă de apă. Se aplică pe faţă masând uşor, apoi se clăteşte. Argila albă se poate folosi şi pentru corp. Se pudrează pielea peste tot, se masează uşor, apoi se face duş.

 

Tincturile de păducel şi de rozmarin

 

În perioadele de stres, când bolnavii de psoriazis se pot confrunta cu reactivarea bolii, de ajutor sunt tinctura de păducel şi cea de rozmarin.

Utilizare: Se pun câte 30 de picături din fiecare tinctură în 100 ml de apă. Se consumă de 2 ori pe zi.

 

Ştiai că...

...gnţiana reduce roşeaţa şi inflamaţia specifice psoriazisului? Se recomandă extractul de genţiană fără alcool.

 

Ce este psoriazisul

 

Boală autoimună necontagioasă, psoriazisul se poate declanşa la orice vârstă. Se manifestă prin pete roşii cu scuame alb-sidefii, prezente mai ales pe scalp, coate, genunchi şi spate. Printre factorii implicaţi în apariţia acestei afecţiuni se numără stresul, diverse infecţii şi medicamente, expunerea prelungită la radiaţii sau la unele substanţe chimice precum diluanţii de vopsea. Tratamentul include unguente şi medicamente.