Te-ai lăsa tratat prin hipnoză? Iată ce presupune!

1 hipnoza jpg jpeg

Traumele, adicţiile, dar şi unele boli pot fi tratate cu ajutorul unei terapii inedite: hipnoza. Pentru rezulate, este însă nevoie să apelezi la psihoterapeuţi cu pregătire în acest domeniu.

Din ce în ce mai utilizată în psihoterapie şi în medicină, hipnoza şi-a arătat eficacitatea în combatere durerii. Această terapie te ajută şi să scapi de unele dependenţe (fumatul), de obiceiuri nesănătoase (mâncatul compulsiv), de anxietate, stres şi kilogramele în plus.

Ce presupune transa hipnotică

Într-un mediu în care creierul e puţin stimulat, sunt aduse la suprafaţă imagini din inconştient, starea fiind cea de „vis cu ochii deschişi“. Sub hipnoză, atenţia este concentrată într-un punct, ceea ce permite subiectului să uite realitatea exterioară şi să se îndrepte spre pe cea interioară, pe care o va trăi însă ca pe ceva „real“. O singură excepţie: vocea hipnotizatorului continuă să fie auzită. Cuvintele sale devin un stimul special, care creşte puterea de sugestie. Aceasta poate provoaca schimbări psihologice şi fiziologice neobişnuite (dispariţia unei dureri acute etc.).

Cum acţionează

Mecanismele prin care acţionează hipnoza nu sunt prea bine cunoscute, dar anumite ipoteze pot explica eficacitatea procedeului.

  • Durere: în timpul stării hipnotice, creşte producţia de endorfine, adevărate medicamente naturale antidurere.
  • Fumat: hipnoza încearcă să acţioneze la nivelul dependenţei psihologice şi să o substituie cu alte tipuri de comportament. Terapeutul îi va sugera pacientului o asociere puternică şi neplăcută, de genul „tutun egal greaţă“.
  • Stres: efectul relaxant al hipnozei scade rapid impactul agenţilor care induc stresul.

Cât e de eficace

Gestiunea stresului este una dintre procedurile cele mai cerute în hipnoterapie, împreună cu oprirea fumatului şi pierderea kilogramelor în plus. Stresul duce la anxietate, insomnii şi uneori la stări depresive. Hipnoza este mult mai eficace ca alte tehnici de relaxare, pentru că reuşeşete să elimine mai rapid impactul agenţilor „de presiune“ şi pentru că pacientul hipnotizat scapă el însuşi de propriile inhibiţii. Iată cum ajută:

-Oprirea fumatului: gradul de reuşită e de 80 de procente. Hipnoza ajută şi pentru a lupta contra efectelor sevrajului.

-Excesul ponderal şi bulimie: exercită un rol de susţinere psihologică în curele de slăbire.

-Lupta contra durerii: nu înlocuieşte anestezia, dar o poate completa şi permite diminuarea dozei medicamentelor. Este din ce în ce mai utilizată în chirurgia dentară.

-Tulburări psihologice: stres, fobii, nevroze, anxietate, dar şi impotenţă, frigiditate, probleme de trac şi de memorie.

-Probleme digestive: ulcere, colite, diaree cauzate de stres.

-Boli psihosomatice: eczeme, psoriazis, spasmofilie, astm.

Când nu funcţionează  

Hipnoza nu dă roade în cazul tulburărilor psihiatrice grave (depresii acute, schizofrenie), sevraj în caz de droguri puternice, maladii cronice grave (cancer).

CASETA SPECIALIST

Alina Mirabela Marcu

psihoterapeut hipnoză clinică şi terapie ericksoniană

Cabinet Individual de Psihologie – Timişoara, tel. 0744282752

Hipnoza poate fi aplicată în orice domeniu al medicinei şi psihoterapiei, atât la adulţi, cât şi la copii. Este utilă în cazul tulburărilor de comportament, ticuri, în situaţii de pierdere (doliu) şi psihotraumatizante. E o terapie de suport şi complementară în boli grave (cancer, HIV), deoarece stimulează activitatea sistemului imunitar. Hipnoza accelerează schimbarea prin accesarea inconştientului. În acest fel, ajută la identificarea surselor care stau la baza problemei (ce anume a determinat şi a declanşat problema, ce anume menţine  problema) şi la activarea a resurselor pe care persoana le deţine, dar care sunt blocate. Facilitează schimbarea, vindecarea persoanei, de cele mai multe ori într-un timp mai scurt decât alte tipuri de terapii, dar respectând ritmul impus de pacient. Nu este o tehnică invazivă, ci presupune utilizarea unei capacităţi naturale a omului  - aceea de a trăi transa hipnotică (stare particulară de conştiinţă pe care o experimentăm în mod spontan, de obicei pe un fond de relaxare, atunci când suntem concentraţi pe un anumit element care ne captivează atenţia) în scopuri clinice, terapeutice. Atât timp cât se realizează sub îndrumarea unui specialist avizat, hipnoza nu prezintă riscuri.