Sulfina, leac contra varicelor. Ce alte beneficii mai are planta

1 sulfina jpg jpeg

Cunoscută în popor ca iarba de piatră sau molotru galben, sulfina înfloreşte începând din luna aceasta şi poate fi culeasă până în septembrie. Multiplele ei proprietăţi curative o fac un remediu de încredere în tratarea varicelor şi nu numai.

O găseşti oriunde mergi în ţară, pe marginea drumurilor, în zone pietroase, chiar şi la altitudini de 1.200 de metri. Sulfina te îmbie prin colorit s-o culegi. Pentru a nu deveni toxică, este important să fie tăiată de la 30 de centimetri de la flori în jos şi să fie uscată în locuri răcoroase, umbroase, aşezată în strat subţire. Ceea ce a făcut-o să fie considerată un leac eficient a fost probarea în timp a proprietăţilor ei antibacteriene, emoliente, de calmare a durerilor abdominale, de refacere a celulelor hepatice şi de normalizare a tensiunii arteriale.

Utilă în caz de ulceraţii varicoase

În bolile vaselor sangvine, ca varicele, ulceraţiile varicoase, arterita, flebita, tromboflebita, sulfina este un remediu care şi-a demonstrat calităţile. Secretul eficienţei leacului este o substanţă din compoziţia plantei, numită cumarină, care, prin uscarea plantei, se transformă în dicumarol, un puternic anticoagulant. Timp de o lună, se poate face o cură cu tinctură de sulfină, luată de 3 ori pe zi, într-o cantitate de 10 picături diluate în 50 ml de apă fiartă şi răcită. Sulfina se poate folosi şi sub formă de infuzie preparată din 2 linguri de plantă mărunţită la 1 cană cu apă fierbinte. După un sfert de oră, se poate strecura ceaiul, iar după ce devine călduţ şi surpotabil la nivelul pielii, se aplică pe zonele dureroase comprese îmbibate în el. Se menţin 20-30 de minute.

Atenţie!

Pentru ca, în timpul uscării, să nu-şi crească în exces concentraţia de anticoagulant dicoumarol, devenind toxică, este important ca sulfina să fie aşezată în locuri care-i permit uscarea rapidă, fără a se altera.

Repară ţesuturile de la nivelul pielii

Rănile, afecţiunile pielii, contuziile pot fi tratate cu succes cu infuzie de sulfină, preparată asemănător cu cea contra varicelor. În bolile de piele se mai poate face un ceai din 100 g de plantă la 2 litri de apă clocotită, care se toarnă în apa folosită la îmbăiere. Rănile se vindecă mai repede cu ajutorul compreselor cu infuzie de sulfină, datorită efectului cicatrizant al plantei, dar şi ca urmare a aplicării unui unguent care conţine sulfină. Îl poţi prepara în casă prin omogenizarea a 20 g de plantă, 40 g ceară de albine şi 40 ml de ulei vegetal.

Alungă insomnia

Pentru cei care pun greu geană pe geană, sulfina este un remediu care trebuie pus la încercare, deoarece are efect sedativ. Peste 2 linguriţe de plantă uscată şi mărunţită se toarnă 1 cană cu apă clocotită. După un sfert de oră, se strecoară şi se bea. În loc de ceai, mai uşor de luat pentru unii, capsulele pe bază de sulfină sunt şi ele eficiente. O capsulă de 3 ori pe zi poate fi utilă şi în alte afecţiuni: colecistita, tromboflebita, nevralgia, astmul.  

Alte remedii în cazul varicelor

-masajul picioarelor cu unguent cu castan sălbatic sau cremă de arnică;

-comprese cu ceai de gălbenele, tătăneasă, castan sălbatic;

- băi cu apă în care se pun câteva picături de ulei esenţial de chiparos şi de lămâie.