Băuturi răcoritoare carbogazoase şi necarbogazoase, ceaiuri reci, băuturi de tip sport şi energizante, sucuri sau nectaruri. Alături de apă, oricare dintre aceste băuturi poate asigura aportul zilnic necesar de lichid. Specialiştii Romalimenta ne spun cum să ne hidratăm corespunzător.

Băuturile răcoritoare carbogazoase şi necarbogazoase sunt pe bază de extract de fructe sau plante, cu o concentraţie între 0 şi 24%, diferenţa dintre ele constând în apa folosită, fie carbogazoasă, fie plată. Băuturile carbogazoase cu aport caloric sunt o bună sursă de energie datorită carbohidraţilor prezenţi în componenţa lor.

Sucurile care conţin 100% fructe sau legume, fără a avea alţi ingredienţi adăugaţi, cu excepţia uneori a unor minerale şi vitamine, sunt foarte sănătoase. Sucurile nu conţin zahăr sau alţi îndulcitori adăugaţi, ci numai zahărul provenit în mod natural din fructe. Consumul sucurilor asigură o parte din necesarul zilnic de vitamine, săruri minerale şi enzime.

Nectarul este o băutură pe bază de suc de fructe sau legume cu o concentraţie între 25 şi 99%, în procesul lui de fabricare fiind utilizate şi alte adaosuri (arome, îndulcitori).

Ceaiurile reci (gata preparate) sunt băuturi răcoritoare pe bază de extract de diferite tipuri de ceai, care sunt recunoscute pentru efectul lor antioxidant.

Băuturile de tip sport sunt destinate persoanelor care depun un efort fizic intens, deoarece conţin minerale ce pot compensa sărurile pierdute prin transpiraţie odată cu apa. Formula acestor băuturi a fost concepută astfel încât să compenseze rapid pierderea fluidelor şi sărurilor minerale prin transpiraţie, oferind concomitent o sursă instant de energie.

Băuturile energizante sunt o categorie de băuturi răcoritoare, cu un conţinut sporit de cofeină şi alte ingrediente energizante (taurină, guarana, ginseng). Pe lângă hidratare, băuturile energizante sunt recomandate şi pentru efectul energizant (datorită conţinutului de zaharuri) şi stimularea atenţiei şi vigilenţei (de exemplu, în timpul condusului prelungit).

Beţi 2-3 litri de lichide pe zi!

Studiile medicale arată că hidratarea este esenţială desfăşurării normale a multor funcţii ale organismului, în lipsa acesteia putând apărea dureri de cap, oboseală, diminuare a concentrării şi coordonării mişcărilor, la copii aceste efecte fiind mai accentuate decat la adulţi. Pentru menţinerea unui nivel normal de hidratare este recomandat consumul zilnic de 2-3 litri de lichide, provenite atât din băuturi, cât şi din alimente.