Studiu: cât de eficient este vaccinul anti-COVID-19 la 6 luni de la rapel

1 anticorpi jpg jpeg

Deşi nivelul anticorpilor scade în medie cu 79% la 6 luni de la rapel, răspunsul imun rămâne puternic, se arată într-un studiu efectuat de MedLife.

Sistemul Medical MedLife anunţă concluziile preliminare ale studiului privind răspunsul imun al organismului în urma vaccinării împotriva COVID-19, pentru etapa II şi etapa III, la 3 luni, respectiv 6 luni de la administrarea schemei complete de vaccin, prin determinarea titrului de anticorpi specifici IgG anti-Spike.

Concluziile au la bază un eşantion de 769 de persoane pentru etapa II, 3 luni, şi 676 de persoane pentru etapa III, 6 luni, cu vârste cuprinse între 20 şi 70 ani, alese în mod aleatoriu din rândul personalului medical şi auxiliar al companiei, din toate regiunile ţării. Medicii MedLife anunţă că rezultatele sunt reprezentantive pentru segmentul de populaţie din România, rezidentă în mediul urban, care s-a vaccinat cu Pfizer BioNTech.

Etapa a II-a: la 3 luni de la rapel, 93% dintre respondenţi au păstrat un titru de anticorpi neutralizanţi de până la 19 ori mai mare faţă de pragul de referinţă

După 90 de zile de la cea de-a doua doză de vaccin împotriva COVID-19, nivelul anticorpilor a scăzut de la o valoare medie a titrului de anticorpi de 1063 AU/ml, la 341 AU/ml, procentul mediu de scădere fiind de 68%.

Pentru pacienţii care au trecut prin boală şi care s-au vaccinat, nivelul anticorpilor se păstrează ridicat, scăderea producându-se de la 2226 AU/ml (valoarea medie a titrului de anticorpi calculată pentru persoanele din categoria analizată) la 688 AU/ml, şi chiar dacă procentul de scădere este de 69%, valoarea anticorpilor după 3 luni de la rapel rămâne în continuare ridicată. În ceea ce priveşte pacienţii care nu au dezvoltat boala, nivelul anticorpilor este mai scăzut, de la o valoare medie de 752 AU/ml, cât aveau în prima etapă (8 -15 zile de la rapel), la 230 AU/ml.

“Deşi am asistat la o scădere importantă a nivelului de anticorpi neutralizanţi, răspunsul imun a rămas în continuare unul puternic la 3 luni de la rapel. Dovada acestui lucru este şi faptul că 93% dintre respondenţi au păstrat un titru de anticorpi neutralizanţi net superior pragului de referinţă (80 AU/ml), respectiv pe un interval între 80 şi 1500 AU/ml”, spun reprezentanţii MedLife.

Etapa a III-a: chiar şi la 6 luni de la vaccin, răspunsul imun rămâne puternic. 82% dintre respondenţi au păstrat un titru de anticorpi neutralizanţi de până la 19 ori mai mare faţă de pragul de referinţă

La 180 de zile de la administrarea celei de-a doua doză de vaccin, nivelul mediu al anticorpilor a scăzut până la 226 AU/ml, de la 1063 AU/ml, un procent mediu de scădere de 79% pe întreg eşantionul studiat

(676 de persoane în etapa preliminară). Conform specialiştilor MedLife, chiar dacă procentul pare mare, scăderea de la etapa II (3 luni) la etapa III (6 luni) a fost mai moderată.

Analizând datele studiului pe categorii de subiecţi implicaţi, respectiv pacienţi vaccinaţi care au trecut prin boală (i.e. 162 persoane din totalul de 676) şi pacienti vaccinaţi care nu au trecut prin boală (i.e. 514 persoane din totalul de 676), studiul arată că pentru pacienţii care au trecut prin boală şi care s-au vaccinat, nivelul anticorpilor se păstrează ridicat, scăderea producându-se de la 2226 AU/ml (valoarea medie a titrului de anticorpi calculată pentru persoanele din categoria analizată în etapa I) la 430 AU/ml, iar 96% dintre aceştia prezintă un titru neutralizant, de peste 80 AU/ml.

În cazul pacienţilor care nu au fost infectaţi, dar care s-au vaccinat, nivelul anticorpilor, la 6 luni de la rapel, ajunge la o valoare medie de 162 AU/ml, iar 78% dintre aceştia prezintă un titru neutralizant. 

O altă concluzie a studiului arată că, la 6 luni de la rapel, doar 3 persoane din 676 au ajuns la un rezultat negativ în ceea ce priveşte nivelul anticorpilor.