Dotarea a 10 maternităţi cu aparate destinate copiilor prematuri s-a realizat în cadrul ediţiei cu numărul 7 a campaniei Grijă pentru Copii - „Strigăt de viaţă”.

Iniţiată de Dorna şi Salvaţi Copiii România în 2013 şi susţinută, încă din anul 2015, de Simona Halep, campania Grijă pentru Copii a fost lansată pentru a susţine o serie de programe pentru îngrijirea adecvată a nou-născuţilor prematuri.

În 2019, în cadrul proiectului „Strigăt de viaţă”, mai multe unităţi spitaliceşti din România au fost dotate cu diverse echipamente necesare îngrijirii acestor copii: Spitalul Municipal Câmpulung - 1 masă radiantă, Spitalul Clinic Obstetrică-Ginecologie Oradea - 1 masă de resuscitare, Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa - 1 incubator, Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi - 1 masă radiantă, Spitalul Moldova Nouă - 1 incubator transport, Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte - 1 incubator transport, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Galaţi - 1 incubator terapie, Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ - 1 incubator transport, Spitalul Municipal Fălticeni – 1 incubator de terapie şi Spitalul Municipal Dimitrie Castroian Huşi - 1 incubator. Lista completă a echipamentelor donate de-a lungul ultimilor ani în cadrul campaniei poate fi consultată AICI.

„Strigăt de viaţă”, ajutor nepreţuit pentru prematuri

Munca medicilor de la neonatologie are o importanţă capitală când vine vorba de copiii născuţi prematur, însă ei au nevoie şi de aparatura necesară pentru a salva vieţile micuţilor pacienţi. Atunci când medicii pun suflet în ceea ce fac şi, în plus, spitalul este bine dotat, în acea unitate vin şi gravide din alte zone ale ţării sau copii prematuri, trimişi de urgenţă imediat ce s-au născut. Aşa cum se întâmplă, de exemplu, la Spitalul Judeţean din Târgovişte, care a fost dotat cu un incubator de transport în cadrul proiectului „Strigăt de viaţă” şi care are o echipă medicală însufleţită care se ocupă de bebeluşii cu probleme.

„Nu se poate fără oameni şi fără aparate. Contează foarte mult în România în ce maternitate naşti sau în ce maternitate te naşti. Acest lucru l-am aflat în acest an şi jumătate, când am primit copii din judeţele vecine şi am văzut ce înseamnă să ai un incubator, să ai un aparat de ventilaţie, să poţi să asiguri supravieţuirea acelui copil, să ajungă undeva unde poate fi ajutat. Am avut cazuri disperate, copii cu greutăţi şi cu vârste de gestaţie foarte mici, copii cu poveşti în spate. Am trăit şi o premieră anul trecut, şi numai datorită aparaturii pe care o avem pe secţie am putut să facem faţă: copil operat pe cord, trimis la 24 de ore postoperator să îl îngrijim noi, 3 săptămâni a stat pe ventilatorul de la Salvaţi Copiii. În final, a putut să plece acasă. Ei sunt rodul muncii noastre şi modul în care putem măsura ceea ce facem aici. În acest moment, avem un copil născut în judeţul Prahova care încă este la noi, avem o mămică trimisă de maternitatea Constanţa şi care a născut la noi, a fost deci un transfer in utero. Ne bucurăm că şi obstetricienii au început să înţeleagă importanţa transferului in utero, şi anul acesta avem trei gravide primite care au născut aici, n-au mai fost trimişi doar copiii după naştere”, spune Dr. Roxana Aldea, şef secţie Neonatologie la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte.

Statisticile arată că, în România, 1 copil din 10 se naşte prematur şi are nevoie de atenţie specială din primele momente de viaţă. În acest context, parteneriatul dintre organizaţia Salvaţi Copiii şi Dorna a fost şi este în continuare unul fructuos, echipând zeci de maternităţi de-a lungul a 7 ani cu aparate utile acestor copii, salvând mii de vieţi şi contribuind astfel la scăderea mortalităţii infantile din ţară.

„Parteneriatul cu Dorna este extrem de important. Din 630 de echipamente pe care Salvaţi Copiii le-au donat în aceşti ani, 106 sunt achiziţionate cu fondurile de la Dorna. Parteneriatul este important nu numai din punct de vedere a fondurilor, ci şi pentru că există acolo o echipă foarte inimoasă care ne-a dat curajul să îndrăznim. În afară de asta, a adus o vizibilitate, o conştientizare şi o deschidere către public şi implicarea Simonei Halep. Am ajuns cu mesajul la un public numeros, numai anul trecut la 570 000 de oameni pe online. E necesar ca tinerele, mămicile să ştie cât contează controalele în timpul naşterii şi vizitele la medici care să le direcţioneze către locurile cele mai potrivite unde să nască dacă au risc de sarcină prematură. Pentru că doar în anumite locuri poţi fi într-adevăr salvat. Anul acesta donăm aici, la Spitalul Judeţean din Târgovişte, împreună cu Dorna, un incubator de transport de nouă generaţie. În total, în ţară, donăm 115 echipamente şi cu ajutorul altor persoane fizice sau juridice. Vestea bună este că mortalitatea infantilă a scăzut în aceşti ani de când Salvaţi Copiii a început programul, dar încă suntem departe de media Uniunii Europene. Avem o medie intermediară de 6,8 şi media U.E. este de 3,6, deci suntem pe drumul bun, dar mai avem de lucru. Rezultatele se văd atunci când investim şi e important să continuăm pe acest drum şi să o facem foarte bine”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.