Asociaţia Internaţională a Cadrelor Medicale Specializate în Tratamentul SIDA (IAPAC) a realizat un amplu studiu internaţional privind stigma şi discriminarea persoanelor care trăiesc cu virusul HIV. Rezultatele acestui studiu plasează România pe ultimul loc când vine vorba de educaţia populaţiei privind această boală, dintre toate cele 12 ţări incluse în cercetare.

Conform studiului, 19% dintre români (unul din cinci) cred că virusul HIV poate fi contactat prin sărut. Mai mult decât atât, o treime dintre români (35%) cred că se pot îmbolnăvi dacă folosesc aceeaşi periuţă pe care o persoană diagnosticată cu virusul HIV a folosit-o în prealabil.

La studiul IAPAC au participat 24.000 de respondenţi din ţări precum România, Austria, Franţa, Germania, Olanda, Spania, Elveţia, Ucraina şi Marea Britanie.

Mai mult de jumătate dintre români nu vor să aibă colegi cu HIV - SIDA 

Deşi în ultimii 30 ani au avut loc campanii de informare privind transmiterea virusului HIV, ţara noastră se confruntă în continuare cu o serie de mituri şi idei preconcepute. De altfel, doar 15% dintre românii chestionaţi au auzit vreodată de o campanie de informare cu focus pe prevenirea îmbolnăvirii cu virusul HIV, în ultimii doi ani. 

Rezultatele arată că 5 din 6 români nu se simt confortabil cu ideea de a avea un partener seropozitiv. În plus peste 60 de procente nu vor să aibă colegi de muncă diagnosticaţi cu HIV/SIDA. Cu toate acestea 7 din 10 români consideră că persoanele care trăiesc cu HIV nu ar trebui să poată practica orice meserie, indiferent de stadiul infecţiei cu HIV, respectiv dacă încă transmit boala mai departe sau au atins pragul de supresie virală.

Studiul confirmă că doar 1 din 4 români (26%) ştie că SIDA reprezintă ultimul stadiu al infecţiei cu HIV. De altfel, un sfert dintre români (25%) cred că un tratament eficient în cazul persoanelor care sunt infectate cu virusul HIV controlează doar simtomele dar NU reduce riscul ca persoana în cauză să dezvolte boala SIDA. În acest context, românii au o percepţie greşită şi în ceea ce priveşte tratamentul în cazul femeilor însărcinate. 32% dintre respondenţii din ţara noastră consideră că alăptatul este imposibil în cazul femeilor infectate cu virusul HIV şi 27% cred că este imposibil ca femeile seropozitive să dea naştere unui copil sănătos.