Cum a descris Catherine Deneuve accidentul vascular pe care l-a suferit. Ce formă de AVC a avut actriţa

1 catherine deneuve jpg jpeg

În 2019, actriţa Catherine Deneuve a suferit un accident vascular cerebral (AVC). Din fericire, intervenţia medicală rapidă a permis recuperarea rapidă, astfel că, în prezent, vedeta şi-a reluat activitatea profesională.

În noiembrie 2019, actriţa Catherine Deneuve a avut un accident vascular cerebral, fiind nevoită să părăsească filmările la proiectul în care era implicată atunci - „De Son Vivant“, de Emmanuelle Bercot. Actriţa a fost atunci internată la spitalul Salpetriere, specializat în tratarea accidentelor vasculare. După câteva zile, ea a fost mutată la unitatea clinică privată Adolphe de Rothschild din nordul Parisului.

Citeşte şi: Iată cum recunoşti un accident vascular cerebral!

Cum a descris episodul

Invitată recent la un post de televiziune francez pentru a promova filmul la care lucra în momentul în care a fost victima AVC-ului, Catherine Deneuve a descris astfel boala: „A fost violent, rapid şi scurt”. Din fericire, faptul că se afla în prezenţa altor persoane a permis intervenţia rapidă, actriţa fiind imediat internată şi tratată. Catherine Deneuve a suferit un accident vascular ischemic.

Există 2 forme de accident vascular: ischemic şi hemoragic.

Accidentul vascular ischemic se produce când un vas de sânge este este astupat de un obstacol pe traiectul lui sau printr-un cheag de sânge plecat de la trombii organizaţi în inimă sau pe vasele de sânge. Este cea mai frecventă formă de AVC (80%).

Accidentul vascular hemoragic are loc în urma ruperii unui vas de sânge, care poate fi malformat congenital (anevrisme, angioame) sau dobândit (prin traumatisme sau tumori). Hemoragia se poate produce în interiorul sau în afara creierului şi poate necesita o intervenţie neurochirurgicală.

Citeşte şi: Metoda FAST ajută la recunoaşterea simptomelor accidentului cerebral  

Cine este Catherine Deneuve

Născută pe 22 octombrie 1943, la Paris, Catherine Deneuve a debutat în „Les Collégiennes“, în 1957. A obţinut consacrarea internaţională cu rolul din filmul „Umbrelele din Cherbourg/ Les parapluies de Cherbourg“ (1964), regizat de Jacques Demy. A primit o nominalizare la Oscar (pentru interpretarea din „Indochine“, 1992), un Urs de Argint la Berlin pentru realizări deosebite („8 Femmes”, 2002) şi un trofeu Palme d’Or onorific.