Ce sfat important are Elizabeth Hurley pentru toate femeile

Actriţă şi model, Elizabeth Hurley acordă o atenţie aparte nu numai modului în care arată, ci este preocupată în mod special şi de sănătate.

image

Elizabeth Hurley îşi face mamografie regulat după 40 de ani. Foto: Shutterstock

Ajunsă la vârsta de 57 de ani, Elizabeth Hurley le sfătuieşte pe femei să îşi facă o mamografie regulat după vârsta de 40 de ani. Vedeta vrea ca toate femeile să conştientizeze cancerul de sân şi să le determine să îşi facă periodic analize prin care această boală să fie depistată la timp.

Hurley este implicată într-o campanie privind conştientizarea cancerului la sân şi aminteşte că bunica sa a murit de această boală, într-o perioadă în care discuţiile despre cancerul mamar erau tabu.

„A fost diagnosticată într-un moment în care nimeni nu vorbea despre asta. Ea nu ne-a spus că a fost bolnavă timp de un an”, a declarat vedeta pentru People, adăugând că a fost „diagnosticată într-un moment în care îi era jenă să vorbească chiar și cu medicul ei. A fost doar un subiect tabu.”

Elizabeth Hurley a început să îşi facă regulat mamografii după vârsta de 40 de ani. Totodată, vedeta a mai completat că toate fetele adolescente ar trebui învăţate de medic cum să-şi verifice periodic sânii, informează prevention.com.

Vezi şi: Ecografie sau mamografie? Amândouă!

Ce recomandă specialiştii

Screening-ul anual poate fi salvator de vieți, motiv pentru care medicii specialiști trag un semnal de alarmă în privința importanței prevenției prin realizarea la timp a mamografiilor și a ecografiilor mamare.

Până la vârsta de 40 de ani, investigația de rutină în cancerul de sân este ecografia mamară. După această vârstă, se recomandă examinarea mamografică, deoarece se schimbă textura sânului.

În general, ecografia de sân se recomandă anual de rutină, iar mamografia la doi ani. În funcție de modificările găsite la examinările precedente sau de antecedentele personale, re-evaluările pot fi recomandate repetat la interval mai scurt.

Examinarea ecografică se poate face la cerere sau oricât de des e necesar, nefiind iradiantă. În cazul mamografiei, aceasta fiind o examinare radiografică, iradiantă, necesită recomandare din partea unui medic specialist, ținând cont de vârsta femeii, de modificările clinice la nivelul sânului sau de antecedentele în familie”, explică dr. Cristina Aurelia Bilbie, medic primar radiologie - imagistică medicală, cu competențe în senologie, computer tomograf și imagistică prin rezonanță magnetică.

Examinarea mamografică de screening (control fără simptome) se efectuează după vârsta de 40 de ani.

Mamografia se poate recomanda şi înainte de vârsta de 40 de ani, atunci când există o indicație în urma unei examinări ecografice anormale sau în cazul antecedentelor familiale.

Cancerul de sân în România

Cele mai recente  date oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, arată că  în anul 2020, cancerul de sân a reprezentat a treia cea mai întâlnită formă de cancer în România, cu peste 12.000 de cazuri noi.  Tot în 2020, peste 4.000 de femei au pierdut lupta cu cancerul de sân, potrivit datelor pulicate de Institutul Național de Sănătate Publică.