Semne care arată că mănânci prea mult zahăr

Aportul crescut de dulciuri poate duce la apariţia unei dependenţe cu efecte fizice şi emoţionale.
Dependenţa de dulciuri este o problemă reală. În urma consumului de dulce se eliberează hormonii stării de bine precum dopamina. Pot să apară modificări ale creierului, pentru că acest organ se adaptează cumva la stimularea frecventă de dulciuri. La fel ca şi în cazul altor substanţe excitante, creşte nevoia de a le consuma mai des, pentru a genera sentimentul de bine şi de plăcere. Aşadar, se creează un cerc vicios, în care consumul de dulciuri atrage nevoia de a le mânca frecvent.
Lipsa de energie şi schimbarea dispoziţiei
Dacă te simţi obosit sau fără vlagă după ce ai consumat dulciuri, este posibil ca acest lucru să aibă legătură cu variaţiile de glicemie. Acest lucru duce şi la schimbări de dispoziţie, iritabilitate, nervozitate.
Îngrăşarea
Corpul foloseşte zaharurile pentru a le transforma în energie, însă, în cazul excesului, acestea sunt stocate. Mai ales dacă aportul de dulciuri nu este însoţit de activitate fizică, zahărul pătrunde în celule şi formează rezerve de grăsime. Iar acest lucru înseamnă kilograme în plus.
Slăbirea imunităţii
Alimentele care cresc glicemia, cum sunt dulciurile, favorizează producerea de proteine proinflamatoare, care afectează buna funcţionare a sistemului imunitar. Un nivel ridicat al zahărului din sânge poate inhiba răspunsul neutrofilelor și fagocitelor, tipuri de celule imunitare care ajută la protejarea împotriva infecțiilor.
Aspectul pielii
Aspectul pielii este determinat şi de alimentaţie. Pentru că are acţiune proinflamatoare, zahărul accelerează formarea ridurilor şi îmbătrânirea pielii. Consumul în exces de dulciuri stimulează secreţia de sebum şi favorizează apariţia coşurilor şi a acneii. De asemenea, poate agrava psoriazisul.
Cariile
Când consumăm dulciuri şi nu curăţăm dinţii imediat, bacteriile din gură transformă zahărul într-un fel de „lipici”, ceea ce contribuie la apariţia plăcii dentare. Acizii formaţi în urma acestui proces dizolvă mineralele care au rolul de a menţine dinţii solizi, iar astfel apar cariile.
Dezechilibre hormonale
Excesul de dulciuri contribuie la apariţia dezechilibrelor hormonale. Acest lucru se poate manifesta prin pubertate precoce, simptome mai pronunţate ale sindromului premenstrual şi ale menopauzei sau prin tulburări de tiroidă.
Studiile au arătat că dulciurile cresc nivelul cortizolului, hormonul stresului.
Perturbarea florei intestinale
Între bacteriile intestinale bune şi cele rele trebuie să existe un echilibru. Bacteriile rele au o apetenţă pentru zahăr, iar consumul acestuia în exces favorizează proliferarea lor. În aceste condiţii pot să fie mai frecvente flatulenţa, digestia greoaie sau balonarea.
Vezi și: Cum îţi dai seama că ai putea avea apă la plămâni?
Cum să reduci pofta de dulce
Dacă exagerezi cu dulciurile, este bine să iei măsuri, pentru ca sănătatea ta să nu aibă de suferit.
▬ Redu treptat cantitatea. Dacă obişnuiai să mănânci o ciocolată întreagă, redu la jumătate, apoi la o singură pătrăţică.
▬ Când simţi nevoie de dulce, bea un pahar cu apă. Este posibil ca deshidratarea să accentueze nevoia de dulce.
▬ Înlocuieşte dulciurile cu fructe.
@Shutterstock