Motive care te vor convinge să mănânci mai mult spanac. 7 beneficii dovedite

Plantă cu frunze verzi originară din Persia, spanacul este recunoscut pentru conținutul ridicat de vitamine și minerale care ajută la menținerea sănătății întregului organism. Iată 7 dintre beneficiile dovedite ale spanacului.

image

1 Este bogat în antioxidanți

Pe lângă conținutul ridicat de vitamine și minerale, spanacul (Spinacia oleracea) conține și antioxidanți care contribuie la reducerea inflamațiilor. Printre antioxidanții conținuți de spanac, se regăsesc și kaempferol, miricetină, isorhamnetină și quercitină, cunoscuți și sub denumirea de flavonoide. Potrivit Departamentului de Agricultură din SUA, flavonoidele sunt compuși care au rol în prevenirea bolilor cardiovasculare și a cancerului. Mai mult decât atât, potrivit Pennsylvania State University, spanacul poate ajuta la prevenirea cancerului pentru că acesta conține nutrienți ca betacaroten, compus pe care corpul îl transformă în vitamina A, care acționează ca un scut protector împotriva dezvoltării celulelor canceroase.

2 Poate preveni mai multe afecțiuni

Într-un studiu din 2016 publicat în revista Food & Function, cercetătorii au ajuns la concluzia că substanțele conținute de spanac ar putea reduce stresul oxidativ, responsabil de afecțiuni grave ca bolile cardiovasculare, maladia Alzheimer și chiar cancer, scrie health.com. În plus, consumul de spanac poate induce mai rapid sațietatea, fiind util și persoanelor care suferă de obezitate sau doresc să piardă în greutate.

Vezi şi: Plante cu beneficii dovedite de ştiinţă

3 Susţine sănătatea creierului

Grație acțiunii antiinflamatoare, spanacul este un aliat de nădejde în menținerea sănătății creierului, prevenind totodată maladia Alzheimer. Într-un studiu publicat în anul 2015, în Alzheimer & Dementia, specialiștii au urmărit dietele alimentare și abilitățile cognitive a 900 de adulți cu vârsta cuprinsă între 58 și 98 de ani, timp de 5 ani. Cercetătorii au descoperit că abilitățiile cognitive și de memorie erau mult mai bune la persoanele care consumau zilnic legume cu frunze verzi, precum spanacul, decât la persoanele care nu aveau o dietă bogată în legume verzi, informează health.com.

4 Menține tensiunea arterială în limite normale

Spanacul este o sursă de nitrați, substanțe care ajută la dilatarea vaselor de sânge. Atenţie! Este vorba despre nitraţii prezenţi în mod natural în unele plante, nu de cei adăugaţi în anumite alimente.

Un studiu publicat în 2016, în Journal of Nutrition, a ajuns la concluzia că prin consumul de spanac se poate regla tensiunea arterială. Studiul a avut în vedere 7 femei și 11 bărbați, care au consumat patru băuturi pe bază de nitrați, incluziv o băutură pe bază de spanac. S-a ajuns la concluzia că băuturile pe bază de spanac, cele de sfeclă roșie și băuturile pe bază de salată rucola contribuie la scăderea tensiunii arteriale.

5 Menține sănătatea ochilor

Unul dintre antioxidanții din spanac, luteina, contribuie la reducerea riscului de dezvoltare a degenerescenței maculare, asociate cu vârsta (AMD). Potrivit National Eye Institute, AMD este o afecțiune oculară care duce la deteriorarea vederii, putând să cauzeze chiar pierderea vederii. Nu există tratament pentru această afecțiune, prevenția fiind mai mult decât necesară.

6 Poate reduce apariția ridurilor

Spanacul conține vitamina A, esențială pentru regenerarea țesuturilor pielii. De asemenea, vitamina A contribuie la hidratarea pielii și previne apariția ridurilor fine.

7 Contribuie la menținerea sănătății sângelui

Grație conținutului de fier, consumul de spanac poate îmbunătăți producția de hemoglobină din organism. Hemoglobina este necesară pentru a transporta oxigenul din organism către restul corpului, informează webmd.com.

Așa îl incluzi în dieta ta!

Spanacul este un aliment destul de ușor de integrat în alimentația zilnică, mai ales pentru că poate fi consumat sub mai multe forme. Poți consuma spanacul în smoothie-uri, călit, în salate sau drept garnitură pentru alte preparate culinare.

Pentru că are în componenţă oxalaţi, spanacul trebuie întâi opărit, iar apa se aruncă. Apoi, se ţine câteva minute la foc iute înainte de a fi consumat.

Atenție, însă! Spanacul este contraidicat persoanelor care suferă sau au suferit în trecut de pietre la rinichi, cât și bolnavilor de gută.

de Anca-Teodora Popa