Medic: Regimul în diabet include toate grupele alimentare

Dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție, boli metabolice, doctor în științe medicale, ne spune care este rolul alimentaţiei în cazul persoanelor care au diabet.

image

Diagnosticul de „diabet” sperie pe multă lume și imediat după ce află că suferă de această boală, pacientul este foarte motivat să țină „regim” sau „dietă”. Prima modificare pe care are tendința să o facă un pacient cu diabet este sa nu mai mănânce pâinea și să nu mai pună zahăr sau să folosească produse fără zahăr.

Regimul alimentar, fiind o parte importantă din tratamentul acestei boli, trebuie să fie unul echilibrat, în care să se consume toate grupele alimentare. Este drept că unele alimente au o influență mai mare asupra valorilor glicemice comparativ cu altele:

- pâinea și tot ce este făcut cu faină albă sau integrală - paste, prăjituri cumpărate sau făcute în casă, cozonac, gogoși, clătite, chec, plăcinte, covrigi etc.;

- orez, faină de orez, rondele de orez etc.;

- cereale, de tip integral sau nu - fulgi de ovăz, musli, fulgi de porumb etc.;

- mămăliga sau porumb fiert (din conservă sau nu, cu zahăr sau nu);

- cartofi, fasole boabe, linte, năut;

- fructe proaspete, uscate, confiate sau sucuri.

Vezi şi: Acesta este cel mai simplu şi sănătos mod de a scădea glicemia!

Ce trebuie să ştie bolnavii

Pacientul care suferă de diabet are nevoie să învețe ce alimente îi modifică glicemia și să fie atent la conținutul în glucide (sau carbohidrați) al lor pentru a putea controla valorile glucozei mai bine. De multe ori, renunță să consume pâine, însă consumă covrigi sau pâine uscată, cu gândul că acestea nu influențează glicemia. Ori renunță la banane sau pepene pentru că așa a citit - că în diabet nu sunt permise. Ca și în stilul de viață sănătos, totul este permis cu condiția să fie în cantitatea și cu frecvența care îi sunt necesare pacientului pentru a menține o greutate normală și glicemii bune.

Dacă un produs are scris pe etichetă că nu conține zahăr, acest lucru nu înseamnă că nu îi crește glicemia - aceste produse conțin alte glucide care îi influențează valorile glucozei.

Regimul dietetic corect în caz de diabet este același cu cel pe care ar trebui să îl urmeze orice persoană care vrea să se mențină sănătoasă - cel echilibrat, cu mențiunea că are nevoie să învețe impactul alimentelor consumate asupra glicemiei - și acest lucru se face cântărindu-le și măsurând valorile glicemice cu un aparat de automonitorizare.