Iată cum recunoști măslinele înnegrite artificial!

Masline Pixabay jpg

Este bine să nu mănânci mai mult de 7 măsline pe zi. Deși sunt sănătoase, conțin și sare

Indiferent dacă le preferi pe cele verzi sau negre, măslinele sunt un aliment cu numeroase calităţi, de care este bine să profiţi. Totuşi, trebuie să ţii cont de unele aspecte precum înnegrirea lor artificială şi sarea conţinută.

Din măsline se obţine uleiul atât de mult apreciat şi este firesc ca şi fructele să ofere cel puţin atâtea beneficii. Pentru că, în stare proaspătă sunt amare, măslinele se macerează în saramură sau ulei. Acest lucru nu le alterează însă calităţile.

De ce este sănătos să le consumi

Susţin sănătatea inimii. Măslinele şi uleiul de măsline sunt printre cele mai bune surse de acizi grași mononesaturați, grăsimi sănătoase pentru inimă, care ajută la scăderea colesterolului rău şi la creșterea celui bun, protector.

Menţin ochii sănătoşi. Şi vederea are de câştigat de pe urma consumului de măsline, graţie luteinei şi zeaxantinei conţinute. Aceşti carotenoizi cu proprietăţi antioxidante pot proteja de cataractă şi de degenerescenţă maculară.

Sunt sursă de vitamina E, compus valoros, un antioxidant care protejează celulele de radicalii liberi, prevenind boli precum cancerul.

Măslinele negre precum Kalamata conţin fier, nutrient esenţial a cărui deficienţă cauzează anemie, frecventă mai ales la femei.

De ce au culori diferite

Măslinele au culori care diferă în funcţie de momentul în care au fost culese. Cele verzi sunt măslinele timpurii, iar cele mai închise la culoare, maronii, sunt mai coapte. „Din punct de vedere nutritiv există diferențe între ele, cu cât sunt mai negre/coapte, cu atât sunt mai bogate în grăsimi. Cele verzi, ca orice fruct crud, sunt amare, gust de care e responsabilă o substanță numită oleuropeină. Pentru a putea fi mâncate, măslinele verzi trebuie tratate: se țin timp de 8-72 ore într-o soluție alcalină de hidroxid de sodiu care neutralizează oleuropeina. Apoi, indiferent dacă sunt verzi sau negre, măslinele se pun în saramură (sarea are rol de conservant) sau în ulei pentru a putea fi păstrate timp îndelungat”, potrivit dr. Mihaela Bilic.

Cum le recunoşti pe cele înnegrite artificial

Este bine de ştiut că se pot obţine măsline negre în urma unui proces tehnologic. Este vorba despre o înnegrire artificială, pentru care se folosesc anumiţi stabilizatori. Aşadar, dacă pe eticheta produsului regăseşti substanţele gluconat feros şi lactat feros, este vorba despre măsline înnegrite artificial de către producător.

Există un test simplu, prin care îţi dai seama dacă o măslină este naturală. „Striviţi o măslină şi dacă observaţi că pulpa este consistentă, cărnoasă, acel sortiment conţine mai puţini aditivi. Dacă au fructul mai mic, lasă o urmă de culoare neagră pe degete, iar pulpa nu este la fel de cărnoasă, cel mai probabil acestea au fost înnegrite artificial”, afirmă Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori.

Atenţie la cantitatea de sare!

Atât măslinele verzi, cât şi cele negre au o cantitate importantă de sare. De aceea, mai ales dacă ai hipertensiune sau probleme cu rinichii, ai grijă să nu le consumi în exces. Recomandarea este să alegi măslinele care au doar 2 g de sare la 100 g de produs. Totodată, sunt de preferat sortimentele fără conservanţi şi aditivi alimentari.

Foto: Pixabay