Ce poţi trata cu pătrunjel. Beneficii pe care nu le ştiai

Este popular în bucătărie, dar pătrunjelul este și un bun remediu pentru diferite probleme de sănătate. Îți prezentăm câteva motive pentru care este bine să îl ai în casă.  

image

Pătrunjelul (Petroselinum crispum) este o sursă bogată în substanțe nutritive, importante pentru sănătatea organismului. Conține mai multă vitamina C decât multe alte alimente cum ar fi portocala și lămâia, iar conținutul de vitamina A îl transformă într-un puternic antioxidant. De asemenea, este o sursă bogată de minerale sau oligoelemente necesare pentru vindecare, creștere și dezvoltare. Printre aceste substanțe se numără calciul, fierul, fosforul, magneziul, manganul și potasiul.

Vezi şi: Nucile verzi, leac pentru tiroidă şi negi. Ce alte beneficii mai au

Bun pentru rinichi

Pătrunjelul este recomandat pentru proprietățile sale diuretice. Această plantă elimină apa în exces din organism și implicit ajută la eliminarea pietrelor la rinichi, denumite și calculi renali. În aceste cazuri, sucul de pătrunjel cu lămâie poate ajuta, deoarece și lămâia previne formarea calculilor. Tot ce trebuie să faci este să pui 2-3 legături de pătrunjel în blender, împreună cu zeama de la o jumătate de lămâie și apă. Este foarte important ca pe durata curei să bei cât mai multe lichide.

Adjuvant în probleme digestive

Pentru că frunzele de pătrunjel au proprietăți carminative, acestea ameliorează diferite probleme digestive, cum ar fi balonarea, gazele, constipația și indigestia. Infuzează o legătură de pătrunjel, cu tot cu frunze, în 1 litru de apă. Bea câte 1 cană de ceai, înainte de fiecare masă. Se recomandă inclusiv consumul de pătrunjel pe stomacul gol.

Susține sănătatea oaselor

Pătrunjelul conține o cantitate mare de vitamina K, un nutriment esențial pentru sănătatea oaselor. Această vitamină activează anumite proteine care cresc densitatea osoasă. De asemenea, consumul în alimente bogate în vitamina K poate reduce riscul de fracturi. Ceaiul de pătrunjel îl prepari dintr-o lingură plină de frunze uscate și tulpini sau dintr-o mână de pătrunjel proaspăt, la 200 ml de apă fierbinte.

Ameliorează crampele menstruale

Fiind bogat în magneziu, mineral care are efect relaxant și antistres, pătrunjelul ameliorează crampele și durerile menstruale. De asemenea, poate reduce retenția de apă asociată cu perioada premenstruală, este de ajutor în reglarea menstruației, dezechilibrelor hormonale și fluxului menstrual. În acest caz, se recomandă consumul de ceai de pătrunjel.

Remediu pentru vânătăi

Pătrunjelul poate fi utilizat și ca remediu extern pentru vânătăi și înțepături de insecte. În tratament, zdrobește câteva frunze de pătrunjel proaspete, pentru a elibera o parte din sucul din plantă și aplică remediul direct pe vânătaie sau pe înțepătură. În cazul vânătăilor, acoperă zona cu o cârpă rece sau cu gheață și lasă să acționeze câteva minute.

Contraindicații

Consumat cu moderaţie, pătrunjelul nu are efecte adverse. Totuşi, unele categorii de persoane trebuie să fie atente la câteva aspecte dacă doresc să urmeze o cură cu remedii din această plantă. Pătrunjelul conține apiol, o substanță care poate avea efecte nedorite asupra sarcinii, de aceea femeile însărcinate (și cele care alăptează) trebuie să îl evite. Persoanele care au diabet zaharat, probleme renale, tensiune arterială crescută trebuie să discute cu medicul înainte să urmeze o cură cu pătrunjel.