Aceste alimente curăţă corpul de toxine!

În vreme ce nu există alimente minune pentru a „mătura“ toxinele din corp, unele obiceiuri alimentare susţin buna funcţionare a proceselor sau organelor implicate în eliminarea deşeurilor din organism.

image

Mai ales după mesele îmbelşugate, este bine să ai o perioadă de cel mult o săptămână în care să „cureţi” pe interior organismul. Medicul nutriţionist Caroline Le Marchand-Duros citat de journaldesfemmes.fr recomandă „o cură de 4-8 zile, de maximum 2 ori pe an” de astfel de detoxifiere. O depăşire a acestei perioade poate induce carenţe de vitamine, minerale sau alte nutrimente de care organismul are nevoie. Cura de detoxifiere nu este recomandată copiilor, gravidelor, persoanelor cu boli digestive sau suferind de cancer şi nici celor cu deficienţe nutriţionale. Pentru a fi sigur că nu te expui unor eventuale probleme de sănătate, poţi cere acordul unui medic nutriţionist. Totodată, nu te baza pe produsele sau suplimentele care promit detoxificarea sau, cel puţin, cere acordul unui specialist.

Citeşte şi: Top 10 surse naturale de vitamina C

De ce să consumi apă cu lămâie

Un obicei pe care este bine să îl adopţi este să consumi apă cu lămâie dimineaţa sau în oricare alt moment al zilei. Beneficiile nu sunt de neglijat. Amestecul apă - lămâie ajută digestia, hidratează organismul, furnizează vitamina C şi previne formarea pietrelor la rinichi. De asemenea, oferă potasiu, un mineral implicat, printre altele, în comunicarea nervi-muşchi şi în transportul nutrienţilor şi al reziduurilor metabolice.

Care sunt legumele şi fructele detox

Unele vegetale sunt recunoscute pentru efectul lor detoxifiant, de aceea este indicat să fie consumate mai des: morcovii, roşiile, ţelina, sfecla, anghinarea, citricele (lămâile, portocalele, grepfrutul), merele, ananasul, afinele, murele, căpşunile, verdeţurile. Este bine să se consume cât mai des sfeclă roşie, deoarece conţine metionină, o enzimă importantă în procesul de detoxificare. De asemenea, varza şi legumele înrudite (broccoli, conopidă, vaza de Bruxelles) conţin o substanţă (indol-3-carbinol) care stimulează producerea de enzime necesare în detoxificare.  

De ce sunt importante probioticele

Un tranzit intestinal optim susţine eliminarea toxinelor. Iar aportul de probiotice este necesar pentru ca digestia să funcţioneze la parametri optimi. Probioticele sunt bacterii bune prezente la nivelul intestinelor care susţin imunitatea şi asigură absorbţia nutrienţilor. Printre sursele de probiotice se numără iaurtul natural, chefirul, murăturile, laptele bătut, kombucha (tip de ceai verde sau negru fermentat) şi varza murată.

Apa contribuie la eliminarea deşeurilor

Reziduurile metabolice sunt eliminate mai uşor în cazul unei hidratări corespunzătoare. Nu doar într-un regim de detoxificare, ci şi într-un stil de viaţă sănătos, se recomandă un aport minim de 2 litri de apă pe zi.

Grăsimi? Da, dar bune!

Se ştie că grăsimile de origine animală cresc colesterolul rău, fiind dăunătoare arterelor. În schimb, se recomandă consumul de grăsimi sănătoase, mai ales de acizi graşi Omega-3 prezent în peşte (somon), ulei de rapiţă sau de nucă.

Ce avantaje are consumul de supă

Săracă în calorii, supa de legume este unul dintre alimentele ideale în detoxificare. În afara beneficiilor oferite de legumele cu care sunt preparate, supele oferă şi un plus de hidratare.

SFAT

În perioadele de detoxificare, se recomandă carnea albă şi peştele, evitarea dulciurilor, grăsimilor şi a alimentelor procesate.

SFATUL SPECIALISTULUI

Dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție, boli metabolice 

 Un „aliment” de care uităm că ar trebui să ne ferim și totuși el este destul de des consumat este alcoolul. Și pentru că mulți oameni cred că ficatul nostru are nevoie de protecție, că el este afectat de medicamente, în schimb uită că funcția lui poate fi afectată de țuică, vin, gin etc., existând ceea ce se cheamă steatoza hepatică alcoolică (ficatul gras alcoolic), hepatită alcoolică sau ciroză alcoolică.

Cea mai bună detoxificare pentru organism este stilul de viață sănătos, cu un program de luat masa, cu alimente sănătoase, care nu sunt prăjite, cu multe fructe și legume, de preferat de sezon. Produsele de patiserie și cofetărie, sucurile îndulcite, băuturile alcoolice ar trebui să facă parte cât mai rar din acest stil de viață. Menținerea unei greutăți normale, activitatea fizică și somnul oferă organismului ocazia să funcționeze corespunzător, niciun regim alimentar neputând face detoxificare mai bine decât o face corpul uman.