Care este scopul părului pubian?

Părul pubian are mai multe scopuri, inclusiv prevenirea bolilor și reducerea frecării, explică Medical News Today

Dacă o persoană alege să-l îndepărteze, tot sau o parte, este o alegere personală, deși mass-media, partenerii sexuali și „normele” societății pot influența uneori această alegere.

Îndepărtarea părului pubian are unele riscuri și potențiale efecte secundare, dar cele mai multe sunt ușoare.

vagin jpg

Îndepărtarea sau nu, a părului pubian ar trebui să fie o alegere personală. Foto: Shutterstock

Unul dintre scopurile părului pubian este reducerea frecării în timpul sexului. Cercetătorii susțin că părul pubian are trei scopuri principale pentru corpul uman. Acestea includ:

o  reducerea frecării în timpul sexului

o  împiedicând transmiterea bacteriilor și a altor microorganisme

o  menținerea temperaturii optime pentru organele genitale

Alte teorii cu privire la scopul părului pubian includ producția de feromoni. Cu toate acestea, studiile științifice nu au arătat dovezi convingătoare în acest sens.

Deoarece părul pubian apare în timpul pubertății, este adesea un semn fizic al maturității sexuale și poate fi un indiciu vizual pentru potențialii parteneri.

Ce beneficii oferă?

Capacitatea sa de a reduce frecarea în timpul actului sexual este principalul beneficiu recunoscut de medici. Pielea din zona organelor genitale este foarte sensibilă. Părul pubian poate reduce în mod natural frecarea asociată cu mișcările din timpul actului sexual și din alte activități în care pot apărea frecări.

Părul pubian poate ajuta, de asemenea, să împiedice pătrunderea bacteriilor și a altor microorganisme în organism. Mai exact, poate ajuta la captarea murdăriei și agenților patogeni care pot pătrunde în organism prin vagin sau penis.

Potrivit unui studiu din 2017, părul pubian poate ajuta la reducerea riscului de a contracta o infecție cu transmitere sexuală (BTS). Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a demonstra efectul părului pubian asupra prevenirii BTS.

Prea mult sau prea puțin?

Părul pubian este normal, iar cantitatea de păr din regiunea pubiană variază de la persoană la persoană. Nu există un standard pentru cantitatea, grosimea sau zona pe care o va acoperi părul pubian.

Oamenii pot observa o variație extremă a creșterii părului din cauza modificărilor hormonale. De exemplu, o persoană poate observa păr pubian excesiv ca urmare a sindromului ovarului polichistic, în timp ce alții pot observa căderea părului pubian din cauza îmbătrânirii.

Este neigienic?

Nu, părul pubian nu este neigienic. Cu toate acestea, prinde murdăria și transpirația, așa că poate avea un miros mai înțepător sau mai intens decât zonele corpului care au mai puțin păr.

Ca și alte zone ale corpului, părul pubian necesită curățare regulată. O persoană ar trebui să-și spele zona pubiană ori de câte ori face duș sau baie, la fel ca și alte părți ale corpului. Menținerea curată poate ajuta la prevenirea mirosului neplăcut.

În studii separate, 59% dintre femei și 61% dintre bărbați au declarat că îți îndepărtează părul pubian în scop igienic. Cu toate acestea, în prezent nu există dovezi științifice care să sugereze vreun beneficiu pentru sănătate asociat cu îndepărtarea părului pubian - în afară de îndepărtarea păduchilor pubieni.

Motivele pentru care oamenii îl îndepărtează

Îngrijirea și îndepărtarea părului pubian sunt comportamente destul de comune în rândul adulților. Oamenii își îndepărtează părul pubian din diferite motive. Unele motive comune includ:

o  Preferințe personale: Unii oameni pot prefera aspectul și senzația de a nu avea păr public.

o  Preferința partenerului lor: este posibil să fi existat o solicitare implicită sau explicită de îngrijire sau îndepărtare a părului pubian. Cu toate acestea, îndepărtarea părului pubian ar trebui să fie alegerea personală a unei persoane.

o  Satisfacție crescută: Un studiu din 2019 sugerează o corelație între practicile de îndepărtare a părului pubian și satisfacția relației. De asemenea, a constatat că femeile care au raportat îndepărtarea părului pubian au avut sentimente sporite de feminitate.

o  Pregătirea pentru activitatea sexuală: îndepărtarea părului poate fi deosebit de benefică pentru persoanele care fac sex oral.

o  Presiunea colegilor sau a societății: Unii oameni se pot conforma modului în care societatea crede că ar trebui să aibă loc îngrijirea. Din nou, însă, aceasta ar trebui să fie o alegere personală.

Riscuri la îndepărtarea părului pubian

Îndepărtarea părului pubian este în general sigură, dar există câteva efecte secundare comune. Acestea include: mâncărime, tăieturi mici, posibilă rănire, dacă utilizezi un aparat de ras sau foarfece, arsuri de la epilat chimic, erupții cutanate, infectii.

Leziunile de îngrijire pubiană sunt surprinzător de frecvente. Un sondaj din 2017, realist în America, a constatat că 25,6% dintre persoanele care au îndepărtat părul din această zonă au suferit leziuni.

De asemenea, dovezile sugerează că îndepărtarea părului pubian poate crește riscul de BTS.

Cele mai bune modalități de a îndepărta părul pubian

Bărbierit: Acest lucru îndepărtează părul, dar poate provoca frecări, zgârieturi, mâncărime sau erupții cutanate.

Epilarea cu ceară: Aceasta îndepărtează părul, dar este dureroasă și poate duce la sângerare și iritare.

Utilizarea substanțelor chimice: Cremele depilatoare pot îndepărta părul pubian, dar pielea sensibilă se poate arde sau poate reacționa prost la substanțele chimice.

Tunderea: O persoană poate folosi foarfece sau un aparat de ras electric pentru a tunde și a menține scurt părul pubian.

Citește și  Dr. Laura Ene: Obezitatea îngroapă inima în grăsime, creşte tenisunea şi afectează respirația