Stările de leşin: cauze şi remedii

1 2 jpg jpeg

Leşinul, numit de medici sincopă, se produce printr-o pierdere bruscă a cunoştinţei şi a tonusului muscular, din cauza reducerii nivelului de sânge oxigenat care ajunge la creier. Anemia, lipotimia, spasmofilia, stresul şi emoţiile majore, atacurile de panică, bolile cardiace, problemele de ordin neurologic, lipsa de hidratare mai ales în perioada verii reprezintă cele mai întâlnite cauze din care se poate leşina. În anotimpul cald, sunt frecvente lipotimia şi spasmofilia.

Atenţie! Se recomandă ca bolnavii de inimă să nu iasă afară pe timp de caniculă, între orele 12.00-17.00. De asemenea, trebuie să se hidrateze suficient şi să evite aglomeraţia.

Dacă suferi de boli cardiovasculare, hipertensiune sau iei anumite medicamente şi ţi se întâmplă des să ai stări de leşin, mergi de urgenţă la medic.

Tulburări care declanşează criza

Lipotimia este o formă de leşin de scurtă durată (câteva secunde sau minute), fără oprirea respiraţiei şi a activităţii inimii. De regulă, este provocată de înfometare (sau de diete necorespunzătoare), efort prelungit în aer liber, la temperaturi ridicate, purtarea hainelor foarte strâmte la nivelul părţii superioare a corpului, lipsa de odihnă, statul pentru mult timp în picioare în spaţii închise, cu praf, stresul prelungit, şocurile emoţionale puternice.

Semnele care te anunţă că poţi suferi o criză sunt acestea: palpitaţii, cefalee, vedere în ceaţă, transpitaţii puternice, greaţă, senzaţia de lipsă de aer şi slăbiciune la nivelul picioarelor. La capitolul spasmofilie, cauzată de deficitul de minerale în organism, femeile tinere sunt cele mai afectate: ele pierd mai rapid calciul şi magneziul din corp, ceea ce duce la crize manifestate prin tremur, tetanie (contracţia muşchilor şi înţepenirea membrelor), convulsii - şi, în stadii grave, leşin.

Citeşte mai multe pe această temă AICI