Crampele, balonarea, schimbările bruşte de dispoziţie şi oboseala accentuată afectează 1 din 5 femei lună de lună. Denumite, în termeni medicali, dismenoree, durerile menstruale diferă ca intensitate de la o persoană la alta, însă pot fi ameliorate cu ajutorul unor remedii simple.

Dismenoreea este cauzată de anumiţi compuşi ai organismului uman denumiţi prostagLandine. Înainte de menstruaţie, nivelul prostaglandinelor din endometru, acea membrană care acoperă pe interior uterul, creşte. De fapt, cel mai ridicat nivel al acestor compuşi se înregistrează în prima zi a ciclului menstrual, când şi disconfortul femeii este la cote maxime din cauza crampelor suportate. Pe măsură ce trec zilele şi membrana uterină este eliminată, durerea menstruală e din ce în ce mai suportabilă până dispare de tot. Cu toate că multe femei acuză crampe menstruale lună de lună, există o singură recomandare din partea medicilor - administrarea de analgezice. Însă la fel de eficiente se dovedesc a fi şi remediile naturale.

 

Bea ceai de ghimbir sau muşeţel

 

Ghimbirul (Zingiber officinale) este folosit, încă din Antichitate (chiar de Pitagora), pentru numeroasele sale beneficii, printre care şi calmarea durerilor. Un ceai cu ghimbir şi piper negru, îndulcit cu puţin zahăr, face minuni în cazul dismenoreei. Gingerolul este compusul din ghimbir care are efect antiinflmator puternic, scade nivelul prostagLandinelor şi ameliorează, astfel, disconfortul cauzat de crampele menstruale. Pentru prepararea ceaiului, rădăcina proaspătă de ghimbir se dă pe răzătoare şi apoi se infuzează 10 minute cu restul ingredientelor. Alternativa este ceaiul de muşeţel sau mentă, care relaxează uterul, acţionează ca un calmant pentru organism şi reduc durerea.

Aplică puţină căldură

În timpul menstruaţiei, muşchii uterului se contractă, ceea ce cauzează dureri menstruale, acele crampe din abdomenul inferior sau din partea lombară. Căldura aplicată local relaxează muşchii respectivi şi stimulează circulaţia sângelui, ceea ce va reduce intensitatea crampelor. Pentru rezultate optime, menţine o căldură de 40 de grade 4 ore, cu ajutorul unui prosop înmuiat în apă fierbinte sau al unei sticle sau perne cu apă caldă, cumpărate de la farmacie. Studiile efectuate arată că aplicarea locală a unui recipient cald este la fel de eficientă ca administrarea de analgezice.

 

Fă mişcare

Exerciţiile fizice pun sângele în mişcare, iar acest lucru reduce durerea. Specialiştii recomandată exerciţiile aerobice, mersul pe jos sau înotul. Yoga poate fi, de asemenea, de ajutor în cazul dismenoreei. Ideal ar fi să începeţi câte o serie de 30 de minute de excerciţii zilnice cu câteva zile înainte de-a veni menstruaţia şi să continuaţi activitatea sportivă în primele zile ale sângerării.

Schimbă-ţi dieta

Nu spune nimeni că trebuie scoase complet grăsimile din alimentaţie, ci doar să fie înlocuite, pe cât posibil, cu unele sănătoase. Evită, astfel, grăsimile saturate din produsele animale şi consumă-le, în schimb, pe cele nesaturate din uleiul de măsline, peşte (ton şi somon) sau nuci. Studiile arată că dieta vegetariană ameliorează crampele, iar alimentele care conţin vitaminele E, B1 şi B6 şi mineralele magneziu, zinc şi acizii graşi Omega-3 reduc tensiunea musculară şi inflamaţia.

 

De reţinut!

Excesul de sare, grăsimi şi carbohidraţi cauzează balonare şi inflamare, iar cafeaua reduce circulaţia sângelui către uter şi intensifică, astfel, durerile menstruale.